Tapolca

2014.05.21. 11:10

Császár László, Tapolca polgármestere joggal büszke az elmúlt évek fejlesztéseire

Letették a városi strand alapkövét, megújult a közvilágítás, műfüves pályát adtak át, energetikai korszerűsítés kezdődik az óvodáknál, valamint a milliárdos belvárosi fejlesztés folytatásaként a plébánia területén komplex közösségi tér létesül.

Szijártó János

Fotó: Szijártó János

A közelmúlt tapolcai történései is érzékeltetik a város fejlődését. Azonban sokat vár a tapolcai vezetés a volt honvédségi ingatlanok területén kialakítandó ipari központtól is, ahol új munkahelyek jöhetnek létre. Erről Császár László beszélt munkatársunknak. A tapolcai polgármester elmondta, hogy a kormány adósságátvállalása folytán sem hosszú, sem rövid lejáratú hitelek sem terhelik már a város költségvetését.

Fotó: Szijártó János

– Fontosnak tartjuk, hogy a biztonságos működés garantálása mellett megvalósíthassuk a tervezett fejlesztéseinket is. Ezek közül kiemelném a strandberuházást, amely végre beindulhat egy 250 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően. Ehhez a város még százmillió forintos önrésszel járul hozzá, így a korábbihoz hasonló nagyságrendű strand építése kezdődhet meg rövidesen. Lesz egy élménymedence, egy strandmedence és egy gyermekpancsoló, a mai kor elvárásainak megfelelő színvonalon. A város kiemelt feladata még, hogy az új uniós gazdasági ciklushoz igazodva, minél hatékonyabban aknázza ki az anyagi forrásokat. Ha minden a tervek szerint alakul, Tapolca és a térség mintegy kétmilliárd forintos keretből gazdálkodhat majd a következő időszakban. Ennek az összegnek hatvan százalékát munkahelyteremtésre, gazdaságélénkítésre kell fordítani. Ami Tapolcát illeti, a forrás nagy része a laktanyai projektnél hasznosulna, egy ipari központ kialakulásának lehetőségével. A közelmúltban rendezett városi ünnepségen tíz olyan vállalkozás számára adtunk át oklevelet Lasztovicza Jenő ország- gyűlési képviselővel, amelyek a volt laktanya területén kívánnak hosszabb távon gazdasági tevékenységet folytatni. Uniós forrásokból valósulna meg az egyházközséggel közös, mintegy kétszázmilliós fejlesztés is a templom környékén, szervesen illeszkedve a már elkészült belvárosi rehabilitációhoz. A beruházás részeként az úgynevezett ifjúsági házban lelkészlakásokat alakítunk ki, a legényegylet volt épületében pedig közösségi programok rendezésére alkalmas helyiséget, illetve megújul a plébániaépület és zarándokszállások is létesülnek – hangsúlyozta a polgármester.

Fotó: Szijártó János

A pályázatok között említést érdemel még a több mint 300 milliós közvilágítás-fejlesztés, amely a közelmúltban be is fejeződött. Jó hír az is, hogy a tapolcai óvodák és a városháza egyik szárnyának energetikai megújítására benyújtott 102 millió forintos pályázat is nyert. Az önkormányzat által Tapolca, Barackvirág Óvoda, Kertvárosi Óvoda és városháza címmel elkészített pályázat több energiahatékonyság-növelési tevékenységet tartalmaz, így nyílászárók cseréjét, homlokzatok utólagos hőszigetelését és fűtéskorszerűsítést. A létesítmények energetikai korszerűsítése várhatóan jelentős mértékben csökkenti az üzemeltetési, fenntartási költségeket, ami nem csupán az önkormányzat számára jelent megtakarítást, de a kisebb energiafelhasználás környezetvédelmi szempontból is előrelépést jelent. A beruházás a tervek szerint egy éven belül elkészül.

Császár László az idén átadott műfüves pálya kapcsán külön kiemelte, hogy a város sportkoncepciójának kialakítása során törekedtek a komplex megoldásra, ami a jövő évben építendő tanuszodával meg is valósul Tapolcán. Ugyanis hivatalosan is átadták a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola udvarán kialakított új, a városban már a második műfüves pályát. Az önkormányzat a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közösen hozta tető alá a projektet. A mintegy huszonötmillió forintos fejlesztés pályázati forrásból valósulhatott meg, amelyhez az önkormányzat tízszázalékos önerőt biztosított.

Volumenében nem túlzottan jelentős, de központi elhelyezkedése és látványa miatt fontos fejlesztés volt a Hősök terén történt parkfelújítás, amit szintén a közelmúltban adtak át Tapolcán. A gyönyörű tér szépen illeszkedik a megújult belvároshoz és a festői szépségű Malom-tóhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!