Tapolca

2015.11.10. 10:27

Marton Lászlóra emlékeztek

Tapolca – A Wass Albert Könyvtár és Múzeum a város szobrász szülöttére, Marton Lászlóra emlékezett azon a sétán, amelynek során az alkotó köztéri szobrait ejtették útba.

Tóth B. Zsuzsa

A szobrászművész születésének 90. évfordulója alkalmából rendezett emléksétán Németh István Péter költő, könyvtáros kalauzolta végig az érdeklődőket. A múzeumtól, Batsányi János emléktáblájától indultak, majd a Múltunk című szobrot tekintették meg a Templom-dombon, amelyet a bányász emlékmű látogatása követett. A Kisfaludy utcában Szent Borbála szobránál hallgatták meg Németh István Péter gondolatait, majd a szobrász szülőháza előtt álló Pásztorfiú című alkotást keresték fel. A minden korosztályt képviselő sétálók száma időközben egyre gyarapodott, többen csatlakoztak. A Bárdos iskolában először Bárdos Lajos emléktáblája alatt álltak meg, majd a Tanítónő című terrakotta szobornál időztek. Az emlékséta következő stációja a Szomorú történelmünk című alkotás volt, aztán Marton László utolsó szobrát, a könyvtár előtt álló Wass Albert-szobrot nézték meg. Az út során nem feledkeztek meg a város két, talán legnépszerűbb szobráról, a Kiskirálylányról és a Négy évszak című szoborcsoportról sem. A séta során szerzett vizuális impressziók mellett irodalmi élményekkel is gazdagodhattak a résztvevők. A tóparti Marton László Emlékmúzeumot és két, Marton Lászlóról szóló rövidfilmet is megtekinthettek. Németh István Péter minden alkotásnál megosztott a hallgatósággal egy-egy, a témához kapcsolódó információt. Tolmácsolásában irodalmi művek, versek hangzottak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!