Tapolca

2015.12.16. 20:25

Többemeletnyi gond Tapolcán - Van olyan gödör, amelyből lifttel sem lehet kimászni

Tapolca – A legendás Y-házak mindegyikében száz lakás van. Itt aztán érvényesül a mondás, mi szerint rossz szomszédság – török átok. Ha csak néhány lakó elmarad a közműdíjak fizetésével, annak mindannyian isszák a levét.

Tóth B. Zsuzsa

A 3-as számú házban élő Stir Zoltánné mozgássérült, kerekes járókerettel tud csak közlekedni. Létfontosságú számára a lift, amelyből kettő van a házban. Az egyik régóta nem működik, lezárták, viszont időnként a másik is felmondja a szolgálatot. Amikor pedig jó, akkor sem tudja felhívni az ötödik emeletre, csak a hatodikra vagy a negyedikre. Tehát egy emeletet mindenképpen lépcsőznie kell a járókerettel. Többször elesett, sőt, leesett már a lépcsőn, most is be van kötözve a karja. Derekán gerincmerevítő, a vékony asszony még ötven sincs, de már nehezen mozog. Azt mondja, csak azért nem gipszelték be a karját, mert akkor nem tudná ellátni agydaganatos lányát és annak szintén beteges óvodás gyermekét. Férfi segítségük nincs, ők hárman magukra vannak utalva.

– Kilencszer estem le a lépcsőn – mutatja az orvosi papírokat. Azt mondja, feljelentést nem akar tenni, hogy ne a házat terhelje azzal is. Orvostól orvosig jár, kíséri lányát és ötéves, asztmás unokáját is a rendelésekre, kórházakba.

– A lányom harmincéves és feladta a küzdelmet. Az orvosok szerint ötszázaléknyi esélye van a gyógyulásra – mondja könnyek között az asszony az ötödik emeleti lakásban. Panaszkodik, hogy naponta négyszer-ötször áll a lift, a szerelő már nem vállalja, hogy megcsinálja. Aztán azt mutatja Stirné, hogy kezdeményezésére néhány napja a házban 58 lakó írta alá, hogy legalább a médiától kérjenek segítséget.

Nyírő Lajos közös képviselő szerint jövő tavaszra elkészülhet az új lift, Stir Zoltánné úgy véli, tarthatatlan ez az állapot (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

– Nem akarok én beperelni senkit, de szerintem eltűnnek a pénzek. Nézze meg, lefényképeztem a liftbe kiragasztott korábbi kiírásokat. Ezen az áll, hogy felújítás alatt van. A másikon meg az, hogy csak saját felelősségre használjuk, mert ha megáll, nem lehet segítséget hívni, csak mobiltelefonon. Nyolc gerincműtétem volt, morfiumozom magam, titánlemez tart össze. Nagy szükségem lenne rá, hogy működjön a lift. Jó lenne, ha valaki adna kölcsönt a háznak és törleszthetnénk – mondja az asszony, miközben kikísér. Tanácsolja, hogy a negyedikig menjek le a lépcsőn, ott már tudom hívni a liftet.

A földszinten találkozom a közös képviselővel, Nyírő Lajossal, aki egyébként szintén a házban lakik. Azt állítja, hogy 2009 óta harcol a liftért.

– A korszerűsítésre nem kapunk hitelt a banktól a tartozások miatt. Két ügyvéd dolgozik felváltva a fűtés- és víztartozások, árverezések miatt. Tíz lakást elárvereztek, most kettő van folyamatban. A bank elárverezi anélkül, hogy a ház a pénzéhez jutna. Van olyan, aki 640 ezerrel tartozik a háznak, de elköltözött. Pillanatnyilag összesen 15 milliós tartozásunk van, Stirék nem tartoznak semmivel. A száz lakásból két éve 38 tartozott, idén 18. Hajtom a pénzt, de többet nem tudtam tenni. Engem viszont bármikor elérnek telefonon, itt lakom a házban, nem hiszem, hogy nem talál meg Stirné. Nem is értem, miért nevetteti ki a házat azzal, hogy újságírót hív, miért nem keres engem inkább. A lift modernizációját megcsinálom, aztán én abbahagyom, nem leszek többet közös képviselő – mondja Nyírő Lajos dühösen. Megtudjuk még, hogy olyan mozgássérült, aki segédeszközhöz van kötve, nem lakik más a házban, csak Stirné. Volt egy másik lakó is, de már elköltözött. A még úgy-ahogy működő lift ajtajánál állunk meg. Lakók jönnek, mennek közben.

– A másikat le kellett zárni, de ennek a liftnek is az utolsó órái vannak. Ha lentről megyünk, a másodikon és a nyolcadikon nem áll meg, de fentről az ötödiken sem lehet beszállni. A felettük vagy alattuk levő szintről lehet megközelíteni ezeket az emeleteket. Összesen két és fél millióba kerül a lift korszerűsítése. A lakástakarékot a jövő héten kiveszem idő előtt, az fedezi az összegnek közel a felét, a többit kell még előteremteni. Az 1,7 milliót talán a polgármester odaadhatja. Ha nem, akkor két magánbefektető segítségére számíthat a ház. Egyikük jómódú osztrák lakó, hajlandó adni kölcsönt szabályos keretek között. Nem tudunk mást tenni. A ház havi részletekben tud majd fizetni, és közben januárban elkezdődhet a felújítás, márciusban elkészülhet a lift – magyarázza a közös képviselő.

Dobó Zoltán polgármester megkeresésünkre úgy reagált, hogy jól ismeri a problémát.

- Az önkormányzat figyelembe véve saját anyagi lehetőségeit és a többi társasház helyzetét, erőn felül segítette eddig is a házat. Három évvel ezelőtt 1,2 milliós előleget adtunk a lift szerelésére. Innentől kezdve a problémát a közösségnek kell megoldania – mondta.

A száz lakásos társasháznak tehát valószínűleg magának kell kimásznia abból a gödörből, amelybe maga lépett bele. Ehhez pedig azoknak a segítségére is szükség lehet, akik jó messzire elkerülték a gödröt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!