Tapolca

2017.01.14. 16:46

Kozmikus vendégek - Csillagászok Tapolcán

Tapolca - Az Úrkúti Csillagászati Klub tagjai azzal a nem titkolt szándékkal tartottak nagy sikerű előadást, hogy megfelelő érdeklődés esetén akár a városban is alakuljon egy hasonló csoport.

Tóth B. Zsuzsa

A Dobó téri lakótelepi közösségi ház zsúfolásig telt a csillagászat iránt érdeklődő lelkes  gyerekekkel és felnőttekkel, alig fértek el a tömegben a távcsövek, meteorok.

Ivanics Ferenc csillagász csoportja előadására megtelt a közösségi ház Tapolcán
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A két éve alakult klub vezetőjétől, Ivanics Ferenc  amatőr csillagásztól  megtudtuk, hogy a két éve alakult klub célja, hogy az  ajkaiak és úrkútiak ismereteit szélesítsék. Két szakkörük is működik már, ötven tagot számlál a csoport, de szeretnék, ha a meglevő egyetlen tapolcai tagon kívül többen is lennének, akik csatlakoznak hozzájuk e vidékről. Terveik szerint a jövőben nagyobb csillagászati programokat is szerveznek Tapolcán. Most meteorit bemutatóval, a naprendszer bolygóinak makettjeivel, a  Pannon Egyetemen készül napfogyatkozás szimulátorral érkeztek a városba, ebből az eszközből a megyében rajtuk kívül senkinek sincs több. Ingyenes távcső kölcsönzési programmal is csak ők rendelkeznek.

Az alapítók az összejövetelen  elmondták, hogy az eddig egyetlen tapolcai tag, Surányi Zoltán segítségével szívesen alapítanának Tapolcán egy észlelő kört.  A séta a naprendszerben című előadást követően bemutatták a  távcsövek működését, a kozmikus kőzetmintákkal pedig tapintható közelségbe került a kozmosz, hiszen azokat  bárki kézbe is vehette. A naprendszer jelenébe és múltjába egyaránt bepillanthattak így a foglalkozás résztvevői.   A napfogyatkozás szimulátor ugyancsak színesítette az est programját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!