Tapolca

2017.02.09. 18:10

Mindig odafigyelnek egymásra - Heni és Gyuri nem felejti el megismerkedésük évfordulóját

A szerelem nem válogat, mondják. Két tapolcai fiatal, Kenyeres Henrietta és Kalányos György lassan négy éve tartó boldog kapcsolata is jó példa erre.

Tóth B. Zsuzsa

Heni és Gyuri régóta ismerte egymást az Életlehetőség Szociális Nappali Intézményből. Heni már korábban is ott dolgozott, Gyuri pedig néha úgy alakította a feladatait, hogy éppen arrafelé legyen munkája. Csakhogy Heninek akkor még volt egy párja, és Gyuri olyan intelligens volt, hogy nem adta a lány tudtára, mennyire szeretné közelebbről megismerni. Aztán 2014-ben tiszaugi nyaralásra vitte a fiatalokat, köztük Henit és Gyurit az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ). Heni akkor már egyedül volt, így Gyuri gyorsan melléült az ebédlőasztalnál.

Heni és Gyuri Valentin-napkor sem felejti el a köszöntést
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Hirtelen jött minden, azóta együtt vagyunk - mondja Gyuri, aki egy igazi mai lovag. Napra pontosan emlékszik arra, hogy mikor szerettek egymásba, nem felejti el az évfordulón felköszönteni párját. Olyankor nem maradhat el a csokor virág, és isznak egy pohár pezsgőt. A névnapra, születésnapra sem kell emlékeztetnie senkinek Heni lovagját. Ha a lánynak rossz kedve van, Gyuri nem szereti arról faggatni. Tudja, hogy sokszor jobb türelmesen várni, hogy elmondja, mi bántja. Minden nő álma, hogy a párja ilyen figyelmes, illemtudó legyen. Persze, tudják, hogy ez oda-vissza működik. Heni csak bólogat erre mosolyogva. Ő is sokat tesz a kapcsolatukért. Egyik kedvenc időtöltése, a számítógépes képszerkesztés során mindig meglepi valamivel udvarlóját. Tájképekre varázsolja rá kettejük közös portréját. A legnépszerűbb internetes közösségi oldalon megosztja ismerőseikkel a képet, nem spórolva a szerelmes vallomásokkal, amelyek persze viszonzásra találnak. Akik ismerik őket, mindannyian örülnek a két helyes, jó természetű fiatal kapcsolatának. Gyuri szülei már nem élnek, azt mondja, hiányukat Heni szülei pótolják egy kicsit. No és Horváthné Somogyi Ildikó, az ÉFOÉSZ megyei elnöke figyelmessége, szeretete. Heni a szüleivel lakik, Gyuri mindig szól a lány édesanyjának, mielőtt látogatóba menne hozzájuk. Máskor pedig Heni mozdul ki, hogy Gyurinál találkozzanak. A fiatalember az országban először Tapolcán megvalósított kulcsprogram keretében másik két fiatal fiúval lakik egy együtt. Az alternatív lakhatási forma célja, hogy az értelmi fogyatékos emberek a többséghez ha-sonlóan saját vagy bérelt lakásokban éljenek, emellett szükség esetén a szociális ellátórendszer szolgáltatásait igénybe vehetik. Korábban egy komplex képzési program készítette fel a fiúkat az önálló életre. Ők hárman jól megvannak együtt, Gyuri közülük az, aki a csapatkapitány szerepét is betölti. Szorgalmas, rendes fiú, olyan, akire lehet számítani. Ezt Heni is tudja. Örül, hogy sok időt tölthetnek együtt napközben az intézményben dolgozva. Most éppen a farsangi mulatság bemutató táncában is szerepelnek mindketten, sőt, Gyuri szólót táncol. Máskor jókat sétálnak, nyáron fagyiznak, elmennek a városi eseményekre, koncertekre. Azt mondják, most Valentin-napon meglepik egymást valami aprósággal. Bögrével, plüssfigurával, szív alakú dísszel. Tudják, hogy mit szeret a másikuk, mi a kedvenc színe.

- Az ajándékokat megőrizzük - mondják. Jó érzés látni a boldogságukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!