Tapolca

2017.03.03. 19:25

Arany János-emlékév

Tapolca - Idén ünnepeljük költőnk, balladaírónk születése 200. évfordulóját, aminek alkalmából az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Arany János-emlékévnek nyilvánította 2017-et.

Smidhoffer Eszter

Már évek óta a köztudatban volt, hogy 2017-nek kulturális jelentősége, minősítése lesz. Az emlékév fővédnöke az MTA elnöke, Lovász László lett.

Lovász László akadémikus Fotó: Balogh Ákos

Arany János szülővárosában, Nagyszalontán már 2014-ben elkezdtek készülni a költő évfordulójára, ahol egy helyi emlékbizottság kezdte meg november 23-án a munkát. Röviddel utána az országos Arany János Emlékbizottság - melyet az MTA hozott létre három évvel ezelőtt - is megtartotta első hivatalos találkozóját. Fő feladata, hogy a kü-lönböző megemlékezéseket figyelemmel kísérje, információit közvetítse és a tudományos feladatokat megszervezze.

Az akkori tervek sze-rint idén, 2017-ben megemlékezéssorozatot rendez Nagyszalonta és az Arany János Művelődési Egyesület.

Az emlékév március 2-án kezdődött Nagyszalontán, majd ősszel Debrecenben és Nagykőrösön lesznek kiállítások, események. Végül Budapesten zárul az ünnepség. A kiállítás több helyen is megtekinthető lesz: Nagyszalontán, Nagykőrösön, az Országos Széchényi Könyvtárban, az MTA Könyvtár- és Információs Központban és a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az Országos Széchényi Könyvtár szervezésében a határon túli középiskola diákjai szavalóversennyel színesítik a tudományos programokat, emellett más kulturális eseményeket is szerveznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!