Tapolca

2017.03.02. 18:10

Gyerekek komposztálnak és gondoskodnak a madarak téli etetéséről

Tapolca - A mindennapi nevelésen, oktatáson kívül kiemelten kezeljük a környezeti nevelést, ez a fő specialitásunk - így jellemezte a Kertvárosi óvoda intézményvezetője, Horváth Zoltánné a székhely óvoda irányvonalát, nevelési módszerét.

Smidhoffer Eszter

Az intézmény 2009 óta tagja a Magyar Madártani Egyesületnek, így idén már nyolcadik éve viselheti a Madárbarát óvoda címet, melyet a megfelelő körülmények ki-alakításával nyert el. Az óvónőkkel együtt a gyerekek is kiveszik a részüket a téli madáretetésben. Saját kezűleg készítik nagy buzgalommal a madáretetőket, madárkalácsot, amelyet az ablakokban és az udvaron lévő fák ágain helyeznek el. Az etetők mellett madárodúkat is tesznek ki. A csoportok egymást váltva látják el eleséggel a madarakat. A gyerekek aztán bentről, az ablakból nézik a téli vendégeket, ha pedig jó idő van, az udvaron figyelik őket. Aktívan segítenek a szülők is, madáreleséggel, magvakkal járulnak hozzá a gyere-kek környezettudatos neveléséhez. Ennek hatásaként sok gyerek otthon, a szüleivel együtt is készít madáretetőt, eleséget tesz ki a madaraknak. A kis szárnyasok ellátásáról nyáron sem feledkeznek meg az ovisok, ők maguk teszik ki az itatókat. Leggyakoribb madarak náluk a cinkék, de szokott lenni rozsdafarkú vendégük is. Ezen a télen a tengelicek és gerlék látogatták leggyakrabban az óvoda udvarát.

A legkisebbek is szívesen etetik a madarakat, az etetők mellett madárodúkat is kihelyeznek Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az intézményben nemcsak a madarakkal törődnek, hanem már évek óta komposztálnak, újrahasznosítanak, és a szelektív hulladékgyűjtés szintén jelen van a kicsik hétköznapjaiban. Már a csoportszobákon belül is elkülönítik a különböző hulladékokat, a lebomlót és az újrahasznosíthatót.

A gyümölcs- és zöldségnapok az egészségtudatos táplálkozásra nevelik az ovisokat. A fűszerkert, a zöldséges kert ápolása, karbantartása a környezettudatosságra tanítja a kicsiket, akik saját kezükkel kertészkednek.

Amikor beérik a termés, a borsó, sóska, spenót, paradicsom, nagy örömmel szüretelik le munkájuk gyümölcsét, amit aztán elfogyasztanak. A szülők együttműködésével pedig sok kézműves tárgyat, faragott gyümölcsöt állítottak már ki, mint például ősszel a faragott sütőtököket.

A gyerekek egyedül is ügyeskednek, legutóbb újrahasznosított tárgyakból készítettek dobozt, bábot, város- makettet, különféle dísztárgyakat. Munkáik díszítik a folyosót, csoportszobákat. Minden évben különböző alkotásokból készítenek kiállítást téma szerint - tud
tuk meg Szőtsné Futó Zsuzsanna intézményvezető-helyettestől.

Idén az intézmény az európai hulladékcsökkentési héthez csatlakozott. 2017-ben harmadszor pályáznak a Zöld óvoda címre, amelyet már két alkalommal is elnyertek. Amennyiben újra megkapják, az Örökös zöld óvoda cím birtokosai lesznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!