Tihany

2013.05.02. 16:52

Tihany új arculatot kapott

A helyben élők és a turisták közös örömére csütörtökön hivatalosan is befejeződtek a Tihanyi Legenda projekt munkálatai, megújult a község történelmi központja.

Győrffy Árpád

A 793 millió forintos összköltségű, 608 millió forintos uniós és hazai támogatású fejlesztés eredményeként több más mellett díszburkolatot kapott a Visszhang-dombot és az apátsági templomot összekötő panorámaút, a Pisky sétány, új főteret alakítottak ki az egykori telefonközpont elbontásával a művelődési ház előtt, szökőkutas dísztérré alakították a korábban parkolóként használta Borsos Miklós teret, új burkolatot kapott az ófalu több utcája, parkolója, felújították a Pisky sétány mellett húzódó Csokonai ligetet és helyreállították a Kálváriadombon 1927-ben felszentelt, majd 1960-ban lerombolt kálváriát.

Mindenki gazdagodott a fejlesztéssel

Az avató ünnepség résztvevőit köszöntő Tósoki Imre polgármester szólt a korábban elkészült részek pozitív fogadtatásáról. A község központjának közvetlen megújulásán túl legalább olyan fontosnak tartotta, hogy az önkormányzati fejlesztés szinte húzta magával a vállalkozók beruházásait. Ezt a gyakorlatot a jövőben is jó lenne fenntartani, mondta.

Köszöntötték a munka befejezését a testvérvárosok képviselői is. Tihany, a Balaton gyöngyszeme most új arculatot kapott, ami még az eddiginél is több turistát vonz majd a településre. Ez segít abban is, hogy még jobb kapcsolat alakuljon ki a különböző országokban élők között, ahogy az Európai Unió léte is valójában ezt a célt szolgálja, mondta a beszédét magyarul megtartó Marie-Luce Bridier, a franciaországi Saint-Florent-le-Vieil alpolgármestere. Hasonló vélekedett meg Pécsi-Kolumbán Imola, a székelyudvarhelyi tanács képviselője is, aki szerint mindannyian gazdagodunk attól, amit a községben az elmúlt években végeztek.

Tihanyban mindig jól érzi magát az ember, ma meg különösen, hisz egy összefogás eredményeként gyarapodik a település - mondta dr. Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár. Mivel Tihany nemcsak egy a települések közül, hanem a magyar nemzet kincse, így a tihanyiak gyarapodásával valamennyi magyar ember gyarapodott, folytatta a beszédet, amiben arra biztatta a tihanyiakat, hogy a jövőben is folytassák közös munkát.

Az ünnepség végén Tósoki Imre, Kontrát Károly, dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott és dr. Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság vezetője vágta át a beruházás befejezésének jelzéseként a Visszhang-dombi parkoló bejáratánál kifeszített nemzeti színű szalagot. A polgármester a szalagból egy-egy darabot átnyújtott a testvérvárosi delegációknak és az uniós támogatások megszerzésében egykor jelentős szerepet játszó Pál Béla MSZP-s országgyűlési képviselőnek és a szintén MSZP-s Suchmann Tamásnak, a Balaton Fejlesztési Tanács egykori elnökének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!