Tihany

2013.06.20. 17:56

Garda-szobor Tihanyban - Emlék a múltról, üzenet a jövőnek

Új köztéri szoborral gazdagodott a község. A rév melletti hajókikötőnél lévő parkban állították Dienes Attila Munkácsy-díjas szobrászművész garda-szobrát, amire közadakozásból teremtették elő a pénzt.

Győrffy Árpád

A szoborral emléket szeretnének állítani Hermann Ottónak, a balatoni halászatnak és azoknak a tihanyi halászoknak akik az elmúlt évszázadokban ezzel a munkával tartották fenn magukat és családjukat - mondta többek között a csütörtöki megnyitón Tósoki Imre polgármester.

(Fotó: Orosz Péter)

A tihanyi garda-szobor felavatása kis közjátékkal kezdődött. Dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára beszélt az önkormányzati adósságkonszolidációról.

- 2012 decemberében olyan döntést hoztunk, hogy kiszabadítjuk a településünket az adóságcsapdából. 1710 5000 lélekszám alatti település 74 milliárd forint adósságát váltotta ki a magyar állam. Ennek részeként Tihany 252 millió forint adósságát váltották ki.

Az államtitkár erről "bizonyságlevelet" adott át Tósoki Imrének.

A polgármester köszönőbeszédében elmondta, hogy ezzel bebizonyosodott, az elmúlt évek fejlesztéseihez száz százalékos támogatást kaptak, mert az önkormányzat csak ezek önrészéhez vett fel hitelt, a működéshez soha. A bátraké a szerencse, fogalmazott a polgármester, aki beszélt a további fejlesztési elképzelésekről is.

Ezt követően ismét a polgármester lépett a mikrofonhoz, hogy köszöntse a szoboravatáshoz összegyűlt érdeklődőket. Mint elmondta, a Garda-szobor felállításának az ötletével Péter György kereste meg, és viszonylag rövid idő alatt sikerült megvalósítani a tervet. A szobor visszaidézi azokat a napokat, amikor Tihanyban az egyik legfontosabb megélhetési forrás a halászatban. Ha ez az idő el is múlt, és a Garda is egyre kevesebb, de a Garda fesztivál virul.

A szoborállítás fontosságáról beszélt köszöntőjében Halász János, az Emberi Erőforrás minisztérium kultúráért felelős államtitkára. Ez a szobor is egyszerre mutatja be a múltat, és hagy jelet a következő generációknak arról, hogy az elődök miatt tartottak fontosnak.

Péter György nyugalmazott halászati felügyelő, a Garda Szobor Közhasznú Alapítvány létrehozója a gardáról, a magyar halászatról és a szobor létrejöttéről beszélt. Majd Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság perjele a teremtés rendkívüliségét, az élet csodáját hangsúlyozva megáldotta az alkotást. Az ünnepséget Tihanyi Asszonykórus balatoni népdalokból álló dalcsokra zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!