Tihany

2014.07.16. 17:43

Közép-európai országok kínálata a tihanyi ARTplaccon

Tihany – Élményrobbanás. Szerdától vasárnap estig látogatható az ARTplacc interaktív művészeti fesztivál Tihanyban.

Bartuc Gabriella

A hivatalos megnyitót csütörtökön este hat-kor tartják a révnél a központi sátorban.

Képzőművészet, videó, fotó, film, színház, irodalom, zene és gasztronómia szerepel a kínálatban több helyszínen, sok alkotóval és előadóval. A negyedik ARTplacc újdonsága, hogy tematikus napokat tartanak. Szerdán volt a szlovák, csütörtökön a német nap, lesz még cseh, osztrák és lengyel az országok sajátos kínálatával.

A gasztronómia nem csak a különböző nemzetek kínálatában, hanem egyéb programokban is jelen van, például Ehető Balaton túrákat szerveznek csütörtökön és pénteken 16-18 óráig, tudtuk meg Kiss Mónika főszervezőtől. Az idei ARTplacc irodalmi programsorozatának mottója a határátlépés műfajok és művészeti ágak között. Olyan, a Páneurópai Piknik évfordulójára szimbolikusan reflektáló kísérőrendezvények is lesznek, amelyek eltérő alkotásterületről indulnak, de metszéspontjukban mindig az irodalom áll. Az olvasósarokban pedig a közép-európai országok kulturális intézetei által összeállított könyvválogatásokban merülhet el a látogató. Az ARTplacc központi sátrában a tihanyi révnél idén is ismert hazai kereskedelmi galériák mutatják be a profilukra legjellemzőbb kortárs alkotásokat, festményeket, szobrokat, installációkat, fotókat. Első ránézésre az egész sátorban dominál az ökoszemlélet, az állat- és környezetvédelem tematikája. Ezt a hozzáállást erősíti a növényi jogokról szervezett beszélgetés is. De itt láthatók Tihanyban például Péli Barna sehova be nem sorolható szürreális manó szobrai, vagy Borsos János és Lőrinc Lilla Elveszett Paradicsom című nagy táblaképe, amelynek központi gondolata: „a nyelv elzár minket mindentől”. A Ludwig Múzeum videoválogatással, a Mai Manó Ház szintén vetítéssel, a Capa Fotográfiai Központ pedig többek között gyerekfoglalkozásokkal vesz részt a tihanyi ARTplaccon, amelyet hivatalosan csütörtökön este hatkor Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Sturcz János művészettörténész és Lobenwein Róbert, a Nagyon Balaton alapító-főszervezője nyit meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!