Tihany

2015.07.24. 05:56

Művészet a viharban

Tihany – A hirtelen jött, nagy erősségű szelet és a záport is kibírták a szabadtéren kiállított remekművek.

Kekk Sára

Az idei ARTplacc második napjának délutánján aggódva figyelték a szervezők a hirtelen időjárás változást, hiszen nem csak a kiállított képek és szobrok kerültek veszélybe, de a szabadtéri színpad előadásai is szüneteltek egy rövid időre. Mindennek ellenére, a hivatalos megnyitó már kellemes hangulatban telt, az V. ARTplaccot Egri János, egykori jégkorongjátékos és televíziós műsorvezető ezúttal mint a rendszerváltás előtti műgyűjtés tapasztalt alakja, a fiatal művészek támogatója állt a mikrofon mögé.

Kiemelte, az idei fesztivál több szempontból is különleges, hiszen a képzőművészeti sátorban, idén először 35 év alatti a korhatár, így igazán fiatal művészek mutathatják be az újfajta technikák, összetett folyamatok, változatos anyagok és különböző társadalmi kérdések felé forduló műveiket, melyek között találhatunkpúrhab gólemeket, porcelán figurákat és egy olyan társasjátékot is, melyben átélhető a művészsors minden oldala. A másik újdonság, az ARTplacc történetében először bemutatott Designsátor, melyben az érdeklődők eredeti installációkba ágyazva tekinthetik meg a hazai design színtér kiemelkedő tervezőinek alkotásait, illetve ha a kiállított darabok elrabolták a nézelődők szívé, akár meg is vásárolhatják azokat.  Talán ez az egyik leglátogatottabb sátor a fesztiválon, hiszen a design termékek piaca mellett a MOME Tárgyalkotó Tanszékén készült balatoni tematikájú tárgyak is megtekinthetők, illetve a Stringbike hazai gyártású bringáit és az ab concrete úszó betonszigetét is letesztelhetik a kíváncsiabbak.  A gördeszkák szerelmesei is találnak fogukra valót, hiszen a három nagyobb művészeti sátor mellett, egy speciális utazótárlattal is bővült idén a fesztivál, ahol a gördeszkázás, mint szubkultúra, alternatív közlekedési eszköz jelenik meg magazinok, videók, illusztrációk, fotók vagy épp objektek, zenei, sőt irodalmi alkotások segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!