Traffipax

2015.02.06. 09:22

Már tesztelik az új traffipaxot Veszprémben

Már az új traffipaxot tesztelte a rendőrség a Vámosi úton pénteken délelőtt, értesülésünk szerint. Megtudtuk, összesen szerint hét darabot kap belőle Veszprém megye.

Kovács Erika

Az ellenőrzéssel a rendőrségnek az a célja, hogy megelőzzék a baleseteket, és nem dolgoznak vele olyan helyeken, ahol az autósok nem látják az ellenőrzést. Az új kamerákat márciustól használják élesben. A régebbiekkel jelenleg is büntetnek, adott esetben.

Adamovics László, százados, a veszprémi rendőrkapitányság közlekedés rendészeti osztályvezetője tesztelte pénteken délelőtt az új berendezést Veszprémben, a Vámosi úton (Fotó: Penovác Károly)

– Új közlekedési ellenőrzési rendszert tesztel a rendőrség az első 160 változtatható helyű kamerát már kiosztották a megyei rendőr-főkapitányságoknak, tesztelésüket változó helyszíneken megkezdték.

Az új traffipaxok érkezéséről Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti osztályvezetője beszélt szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Ebből többek között kiderült, a februári tesztüzem idején még nem kell számítaniuk az autósoknak arra, hogy az új kamerával mért sebességtúllépésnél bírságolják őket, és a régi készülékeket is használja még a hatóság, és az azokkal mért sebességtúllépésnél büntetnek. Az európai uniós finanszírozásból vásárolt, egyenként 5,7 millió forint értékű új eszközök a sebességtúllépés mellett forgalomszámlálásra, rendszámfelismerésre is alkalmasak. Áprilistól további funkcióit használják majd a készülékeknek: a tilos jelzésen való áthaladást, a záróvonal átlépését is figyelni tudják.

A rendőrök azt is látják, ha a kamerával figyelt autót körözik, lejárt a műszaki érvényessége vagy épp nincs érvényes kötelező biztosítása. A rendszer arra is alkalmas, hogy ellenőrizzék a buszsáv jogosulatlan igénybe vételét vagy a biztonsági öv használatát. Az ORFK megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy az új eszközöket a már meglévő berendezésekkel párhuzamosan tesztelik. Az eszközök üzemeltetése alapfunkciókkal indul.

A sebességellenőrzésen kívül a közlekedésrendészeti munkát is támogatják az automatikus felismeréssel, ami például a rendszámfelismerésnél történik. A változtatható helyű berendezések ellenőrzik a vasúti átjárón történő áthaladásra vonatkozó előírások megtartását, a leállósávok igénybevételét. Képesek lesznek ellenőrizni többek között a behajtási tilalom megszegését, valamint azt is, ha a közlekedők a kötelező haladási irányra vonatkozó előírásokat megszegik.Szintén a rendőri munkát segítik azzal is, amikor segítik a veszélyes árut szállító járművek kiszűrését is.

A 365 darab fixen rögzített eszköz elosztásáról később döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!