Úrkút

2016.08.15. 17:26

Hagyományteremtő csillagnéző

Úrkút - Izgalmas eseményen vehettek részt azok, akik kilátogattak a község focipályára csütörtökön este, amikor százhúsz Perseidát számoltunk – tájékoztatta lapunkat Ivanics-Rieger Klaudia amatőr csillagász.

Penk Tímea

A vendéglátó közel negyven látogatót fogadott a második Perseida-észlelés érdekében szervezett programon. Ivanics-Rieger Klaudia először a hullócsillagok folklórjáról beszélt, majd a meteorokról tartott természettudományos ismertetőt.

Fotó: Úrkúti Csillagászati Klub

 

Beszélt a Perseida-rajról, de arról is, hogy miként lehet fotózni őket.

Az Úkúti Csillagászati Klub elnöke, Ivanics Ferenc a tavaly óta jócskán megnőtt meteorit-, tektit- és impaktit-gyűjteményt mutatta be, így a vendégek megfigyelhették az égből hullott kövek közötti különbségeket.Az előadások után kimentek a focipályára, ahol már sokan kifeküdtek hullócsillagot figyelni. Veisz András és Ivanics Ferenc különböző mélyég-objektumokkal ismertette meg a nézőket, akik érdeklődéssel figyelték a csillagködöket, nyílthalmazokat, kettősöket.

Fotó: Úrkúti Csillagászati Klub

 

– Bár elég hideg volt, ezt kárpótolták a kisebb-nagyobb csomókban érkező meteorok, nem kevés tűzgömbbel. Ezek egyikét hajnali negyed kettő után figyeltük meg, felvillanása után csaknem fél percig lehetett még látni az ioncsóváját az égen, a Herkules csillagkép mellett. Nemsokkal ezután a déli égbolt alján tűnt fel egy másik, amely, bár rövidebb ideg fénylett, egy másodpercre megláthattuk az árnyékunkat is – ismertette Klaudia, aki Veisz Andrással a meteorok fényképes vadászatát is gyakorolta. Jó néhány asztro-tájkép, illetve repülőgépes fotó született.

Fotó: Úrkúti Csillagászati Klub

 

– Sikerült elkapnom egy igen szép Perseidát, mely narancs villanással hasította át az eget – büszkélkedett Klaudia. Az amatőr csillagász elmondta, hogy az utolsó érdeklődők fél kettő után hagyták el a pályát, addig körülbelül százhúsz Perseidát számoltak. A program ismételt sikerének köszönhetően hagyományteremtő módon jövőre is megrendezik a csillagnézőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!