Utazó

2012.05.23. 02:54

Geocaching: több mint háromszáz olvasónk kereste fel velünk Fejér megye turisztikai kincseit

Ismét elindította négy megyét érintő turisztikai nyereményjátékát lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társasága. A tavalyi siker után idén május 6. és június 24. között futó geocaching játékunk során nyolc héten át nyolc érdekes helyszínre invitáljuk olvasóinkat.

Házi Péter

A kirándulásra vállalkozók a megadott koordináták alapján juthatnak el a helyszínre, amelyről mindig lapunk Utazó magazinjában tájékozódhatnak. A konkrét úti célt azonban nem adjuk meg, csupán néhány rávezető és kedvcsináló információval szolgálunk.

Remek időben remek társaság jött össze geocaching játékunk Fejér megyei fordulóján, ahol nemcsak Beethoven hajtincsével, hanem Vörösmarty Mihály gyermekkorával is megismerkedhettek a résztvevők. Tudják-e, hol őrzik Magyarországon a nagy zeneszerző, Beethoven hajtincsét? Geocaching játékunk Fejér megyei fordulójának résztvevői valószínűleg már kivétel nélkül tudják a választ: a martonvásári Brunszvik-kastélyban.

No de kezdjük az elején: kincskereső játékunk negyedik fordulójában a kápolnásnyéki Vörösmarty emlékház koordinátáit adtuk meg, innen indult a Fejér megyei túra, amelynek során nemcsak a már említett két nevezetességet nézhették meg fél áron olvasóink, hanem a kápolnásnyéki Kupi család helytörténeti kiállításához, az itt őrzött ásvány- és ősmaradvány-gyűjteményhez is eljuthattak, ahol a megkövesedett mamutagyartól a meteroritdarabokig számos látnivaló akad. A kellemes meleg meghozta a túrázók kedvét: már a kiírt tízórás időpont előtt is többen megérkeztek a pecsételőponthoz. Az első, aki megkapta a pecsétet, az Ajkáról érkezett Sipos Béla volt, de röpke egy óra alatt száznál is többen regisztráltak Winkler Vandánál, aki szorgalmasan osztotta az igazolásokat.

A Vas megyei Celldömölkön lakó Jankó Zoltán és felesége igyekszik minden geocaching- fordulónkon részt venni. Mint mondták, azért szeretik ezt a játékot, mert olyan, kevésbé felkapott helyekre is eljutnak, amelyekre egyszerű turistaként nem biztos, hogy rátaláltak volna. Ilyen helyszín volt számukra például a legutóbbi, kőszegi túra, amin felfedezték a helyi kálvária szépségeit.

A Veszprém megyei Ajkán élő Káldi Géza és Csuba Erzsébet komoly gyalogtúrázók, Fejér megyét is jól ismerik, legutóbb a Velencei- és a Vértes- hegységben jártak, az országos Kék túra vonalán. Ők például igen profi, gyalogtúrázóknak tervezett, háromtengelyes GPS-szel érkeztek.

Két liter víz és egy tábla csoki. Ezek nélkül soha nem indul túrára a móri Zsurma János, aki gyönyörű kutyájával, Tappanccsal vállalkozott a vasárnapi kincskeresésre. Saját bevallása szerint már az egy héttel korábbi túrára is szeretett volna benevezni, ám végül egy régóta tervezett bakonybéli túra mellett döntött. Most azonban teljes erővel vetette bele magát a látnivalók keresésébe.

Nemestóthy Nándor feleségével és kislányával, Nórával nagy sétát tett a martonvásári Brunszvik-kastély több száz éves platánfái között, ahol a gyönyörű tó is hűtötte a levegőt. A Sebők család négy gyerekkel pedig pokrócot, szendvicseket is hozott, s egy nagyot pihentek a régi korokat idéző kastélykertben.

Szükség is volt bizony az árnyékra, mert dél körül már közel 30 fokra kúszott fel a hőmérô higanyszála. Nem véletlen, hogy az ajkai Novák család gyorsan felkereste a Pizza 7 éttermet, ahol egy kis üdítővel hűtötték magukat, éhüket pedig a játék keretében fél áron megrendelhető ebéddel csillapították. Változatos éttermi kínálat várta azon megfáradt olvasóinkat, akik a sok információ és vizuális élmény begyűjtése után egy kis kulináris élvezetre vágytak. Mindezt fél áron, gyönyörû Velencei-tavi panorámával fűszerezve kapták meg a Tekergő Étteremben, ahol arról számoltak be, igen sokan érkeztek aznap hozzájuk a PLTs kuponnal. Így tett például a Gúttamásiból érkezett Borbély család is, akik szerint nem is kell más egy ilyen szép nap zárásaként, mint egy jó ebéd jó helyen.

Ha a számokhoz ragaszkodunk, megemlíthetjük: 354 olvasónk töltötte velünk ezt a gyönyörű vasárnapot.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!