Utazó

2014.06.15. 18:20

Geocaching: Kőtengeri randevú

Szentbékkálla - A mostani vasárnapon is hatalmas érdeklődés kísérte lapcsoportunk négy megyét érintő turisztikai nyereményjátékát.

Szijártó János

A Dunántúl különböző pontjairól érkező olvasóink kincset kerestek és azt ezúttal is megtalálták. A kellemes nyári idő, a Káli-medence csodálatos világa, a családdal, barátokkal töltött vasárnap a szó szoros értelmében aranyat ért, és minden bizonnyal kedves emlékként gondol vissza rá még évek múltán is minden egyes kiránduló. A Káli-medence egyik természeti különlegessége a kőtenger, ahol kollégáink délelőtt tíz órától folyamatosan fogadták a túrázókat és láttak el mindenkit a megjelenést igazoló pecséttel és természetesen a kedvezményt nyújtó ajádékkuponokkal. A családok, házaspárok, baráti csoportok, egyéni túrázók közeli és távolabbi helyekről érkeztek, a Pannon Lapok Társasága működési területe négy megyéjének különböző pontjairól. A jelentős érdeklődést az ötszázhatvanöt pecsét jól érzékelteti.

Sólyom György Gazdag Imrénével Pétfürdőről érkezett a megadott koordináta szerinti helyszínre, a szentbékkállai kőtengerhez. A környéket a ragyogó nyári időben sok olvasónk látogatta meg (Fotó: Szijártó János)

Olvasóink közül többeket megszólítottunk a helyszínen. Takács Éva és Devecz Miklós a geocaching játékban először vett részt, barátaik ajánlására. A zalaegerszegi pár a környéket ismeri, a Balaton partját is, de ezúttal maga a játék is vonzó volt számukra. Mint mondták, nagy valószínűséggel részt vesznek még hasonló akcióban a jövőben. A Kajcsos család Sárvárról érkezett a kőtengerhez. Kajcsosné Tóth Bernedett édesanyjával, Tóth Jánosnéval, valamint férjével, Kajcsos Györggyel látogatott el Szentbékkállára. A kellemes családi kirándulásra két gyermeküket, Ármint és Zalánt is elhozták. Nem kezdők, a leg- első, 2011-es Szent György-hegyi túrán is részt vettek, illetve utána több helyszínt felkerestek. A tavalyi év a kisebbik gyermek életkora miatt kimaradt, de idén már vele együtt indultak el öten a kőtengerhez. Kirándulni egyébként is szoktak, így a mostani vasárnapon erre is lehetőség nyílt. A család megismerhette ezt a szép környéket. A Billege család (László és Katalin, illetve két gyermekük, András és Péter) Székesfehérvárról érkezett Szentbékkállára. Elmondták, hogy eddig a gyerekek miatt nem igazán nyílt lehetőségük a túrázásra, így a mostani alkalom egy izgalmasnak tűnő időszak kezdete is is lehet. Nem jártak még a környéken, és örömmel tapasztalták meg a természet szépségét, ami teljesen lenyűgözte őket. Sólyom György Gazdag Imrénével Pétfürdőről érkezett a megadott koordináta szerinti helyszínre. Profi túrázókról van szó, nagyon sok helyen jártak már külön-külön és együtt is. Maga a játék is érdekli őket, a következő fordulókra is szándékukban áll elmenni. A Káli-medence ismerős volt számukra, de a kőtengert még nem látták.

A Káli-medence igazi kincse, a kőtenger látványos sziklaformákkal, a kő mélyedéseiben megtelepedő növények, virágok ritka, csodálatos együttesével kápráztatja el a természetkedvelő közönséget. A kövek az egykori Pannon-tenger homokturzásainak megkeményedett maradványai, amelyeket az idő érdekes, helyenként bizarr formákra alakított. Igazi geológiai érték, kincs ez a hely, amely egy csodálatos szépségű medencében őrzi a földtörténet több fontos korszakát. Keletkezése a vulkanikus utóműködés idejére tehető, amikor ezen a vidéken hévizes források törtek föl, és a forró víz az itt található fehér homokot kemény kőhalmazzá alakította. A szentbékkállai kőtenger kövei az egykori Pannon-tenger homokturzásainak megkeményedett példányai, amelyeket a ké- sőbbi időszakok szele, főként a pliocén korban, látványos, helyenként bizarr formájúra alakított. Ezekből remek malomköveket készítettek egykor.

Kővágóörs is egy kőhátra épült, neve is erre utal. Több ház teljesen ráépült egy-egy ilyen sziklatömbre, helyenként még a kő is kilóg a fa- lak alól.

A szentbékkállai kőtenger a Káli-medence északi részén, Mindszentkálla és Szentbékkálla között található. Megközelíthető a két település közötti útról.

Lapcsoportunk játékát több környékbeli vállalkozás is támogatta. Kedvezményt adott a napi menüajánlatából a szentbékkállai Eszter panzió és étterem, a köveskáli Pipacs vendéglő, a salföldi major a belépő árából, ingyenesen látogathatták vasárnap a szentbékkállai pajtamúzeumot és helytörténi gyűjteményt. Kedvezményesen lehetett pónilovagolni és sétakocsikázni Mráz Csaba vállalkozónál Salföldön, illetve jelentős engedménnyel juthattak ételhez, italhoz a vendégek a szentbékkállai Öreghegy fogadóban. Mráz Csaba lapunk kérdésére elmondta, nagyon jó kezdeményezésnek tartja a geocaching játékot, amely egyben most népszerűsítette szolgáltatásaikat is. Sárvári Csaba, az Öreghegy fogadó tulajdonosa szintén örömmel vette a vasárnapi programot, hiszen rengeteg új vendég is érkezett a kistelepülésre és vette igénybe az itteni lehetőségeket.

Játékunk természetesen folytatódik, és még két érdekes helyszínre invitáljuk olvasóinkat, ahova a megadott koordináták alapján kell eljutniuk. A játékosok továbbra is az Utazó magazinban tájékozódhatnak a következő kirándulásról, de a konkrét helyszínt továbbra sem adjuk meg, csupán néhány rávezető és kedvcsináló információval segítünk. Figyeljék tehát a verseny felhívásait, és vegyenek részt játékunkban, hiszen amellett, hogy régiónk csodálatos helyszíneire invitáljuk önöket, és tartalmas kirándulásokban lehet részük, még értékes nyereményekkel is gazdagodhatnak.

Ismerje meg a Duna ékkövét!

Fejér megye Duna-parti települései közül egy különleges turisztikai értékekkel rendelkező kisvárosba invitáljuk a kirándulókat vasárnap, június 22-én 10 és 16 óra között. Ez a hely a település nemesi családjának a lakóhelyéül szolgált hajdanán, felújításának időszakában pedig a Duna ékköveként emlegették. A löszös magaspartra épült, műemlék kúriában rendezvénytermeket alakítottak ki. Az országos hírű Tökfesztivált is itt rendezik meg. A több hektáron elterülő épületegyüttesben interaktív oktatási központ, kiállítóterem, halászati múzeum működik többek között. Szabadtéri színpadáról pedig csodás kilátás nyílik a Dunára, annak túlpartjára, valamint az ártéri szigetre, amely országos védettség alatt álló természeti kincs.

É 47.026728 °, K 18.945329°

É 46° 16,0368' K 16° 56,71974'

Geocaching 5. - 514 kincskereső regisztrált a Himfai parkerdőben

Geocaching 4. - Kis mediterrán séta

Geocaching 3. - Kastélytól a Dinó parkig

Geocaching 2. - Ötszázkilenc kincskereső olvasónk látogatott el a veszprémi Margit-romokhoz

Geocaching 1. - Sikeres volt az első kincskeresés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!