Utazó

2016.03.08. 15:39

A Duna-kanyar legtetején állva

Dobogókő - Mondják, aki egyszer látta ezt a helyet, az menthetetlenül beleszeret. Lehet is ebben valami, hiszen Dobogókőn a páratlan panoráma mellett rengeteg érdekes látnivaló van.

Tóth B. Zsuzsa

Dobogó-kő hazánk egyik legnépszerűbb kiránduló- és üdülőhelye. A Visegrádi-hegység legmagasabb pontja. A hegycsúcson húzódik Komárom-Esztergom megye és Pest megye határa. Dobogókő mint településrész Pilisszentkereszthez tartozik. Környéke a csupán kellemes sétára vágyóktól a síelőkön át a hosszú túrák kedvelőiig mindenkinek nyújt kikapcsolódási lehetőséget. Ideális helyszínük a családi programoknak, a csendes elvonulásnak, a csapatépítésnek és az aktív sportolásnak.

Innen még a Magas-Tátrát is lehet látni tiszta időben.  (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Dobogó-kő megközelítése is kalandos, gyönyörű erdei szerpentinen vezet fel az út, Pomázon, Pilisszentkereszten át. Esztergom felől szintén indulhatunk. Autóval, busszal, gyalog érkeznek a turisták, akik közül sokan az Országos Kéktúra vonalát követik. Itt épült hazánk első turistaházainak egyike, a báró Eötvös Loránd Menedékház, amelyben ma Turistamúzeum működik. Az épület Pfinn József tervei alapján készült 1897- 98-ban. A Magyar Turista Egyesület elnökéről elnevezett házat 1898-ban adták át, közel száz év múltán pedig felújították eklektikus stílusban. A műemléki helyreállítás után 1985-ben nyitotta meg kapuit a Turistamúzeum. A turistaház közelében 1898-tól működik az Országos Meteorológiai Intézet által építtetett első hegyvidéki megfigyelőállomás.

Dobogókőn is él a Mária-kultusz

Innen nem messze található az 1914-18-as Turista Emlékmű. A sziklaköveken elhelyezett kőtáblák dr. Cholnoky Jenő földrajztudósnak, az 1938-as Szent István-vándorlásnak, a Turista Egyesület I. világháborúban elesett tagjainak, valamint a II. világháborúban meghalt természetjáróknak állít emléket.Az emlékparkban található még Mészöly Győző erdőmérnök - a magyar közjóléti erdőgazdálkodás megalapítójának - emlékköve, egy faragott fadísszel ellátott ivókút, valamint a Nagyboldogasszonyunk tiszteletére 2006-ban felállított faragott faoszlop.

A sípálya pedig már a két világháború között is várta a lesiklásra vágyókat, 1923-ban létesült. A pályánál álló Zsindelyes vendégház Makovecz Imre első olyan munkája, amely nemzetközi elismerést váltott ki. Aki azonban csak kirándulni szeretne, először magához kell hogy térjen a Duna-kanyar fenséges látványától, amely a Nagykilátóból nyílik. Az alatt alakították ki a Siketnémák Mária-kegyhelyét, amely jól járható, lépcsőzetes úton közelíthető meg.

A Nagykilátótól az ország egyik legszebb panorámája tárul elénk. Páratlan kilátás nyílik a közeli hegyekre, gyönyörű zöld erdőkre, hatalmas sziklákra, és persze a Duna-kanyarra. A kilátó korlátjánál található tábla segít felismerni a Dobogókőről belátható helyeket, amelyek a messzelátóval jobban szemügyre vehetők. A kilátónál áll dr. Téry Ödön bronzreliefje. A gyönyörű kilátás felé néző, kőpiramis oldalában kialakított domborművet 1926-ban Christián Sándor szobrász készítette, hogy azzal tisztelegjen a Magyar Turista Egyesület a magyar turistaság alapítójának.

Erről a pontról tiszta időben már a Magas-Tátra is kivehető. Addig ne akarjunk gyalog eljutni, de legalább néhány száz métert tegyünk a kényelmes sétaúton a Rezső kilátóhoz, ahonnan ugyancsak széles panoráma tárul elénk. Onnan még a Visegrádi Fellegvárat is látni lehet. A kilátó nevét egyébként Tirts Rezső királyi erdőtanácsosról kapta, akit a Pilisi parkerdő feltérképezésében, valamint az első magyarországi túraútvonalak kialakításában végzett kiemelkedő munkájáért tisztelhetünk.

A Zsivány-sziklák szintén nagyon közel vannak, érdemes időt szánni a felkeresésükre és rácsodálkozni fenséges méretükre. A Pilis-tetőről siklóernyősök élvezik a látványt, mi pedig bennük gyönyörködhetünk. A nagyjából hat kilométer távolságban levő Prédikáló-szék nevű kilátópontról pedig a Duna-kanyar íve teljes egészében látszik. De innen Nagymaros és Visegrád panorámája szintén gyönyörű. Tovább folytatva az utat a páratlan Rám-szakadékhoz érünk. Pilisszentkereszt alatt pedig a Szurdok tanösvényen indulhatunk el, az Eötvös menedékházban jólesik a pihenő. Akit rabul ejt a vidék és több napot szeretne eltölteni a környéken, az sem fog unatkozni. Többféle szállás közül választhat a fűthető jurtasátortól a panzióig.

Címkék#Dobogó-kő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!