Luxusutak álomszép helyekre

2018.01.18. 09:30

Sokan fizetnek többet az extra körülményekért és a gondtalan pihenésért

Több millió forintból el lehet jutni az Antarktiszra is jégtörő hajóval, vagy másfél millió forintért a transzszibériai expresszel – luxuskörülmények között – Moszkvából Pekingbe.

Molnár Sándor

Zanzibáron álomszerű környezetben pihenhetnek az utazók (fent). Az utóbbi években Veszprém megyéből is szívesen mennek luxus hajóutakra (balra) Fotó: Omász Katalin,

Vajon mi számít luxusútnak? – tehetjük fel a kérdést, és bár kézenfekvőnek tűnhet, még- sem lehet egyértelmű választ adni rá, mert ahányan vagyunk, annyiféleképpen kö-zelíthetjük meg a kérdésre adott választ, és nyilván a pénztárcánk is határt szab álmainknak.

- Nem biztos, hogy az ár, hanem inkább azok a szolgáltatások, amit az ügyfél kap, jelenthetik a különbséget egy átlagos utazás és egy luxusút között. A szállodák besorolása, hogy ötcsillagos vagy öt pluszos a hotel. A téli időszakban a meleg, tehát az időjárás, illetve az, hogy közvetlen tengerparti a luxushotel vagy bungaló, és szerintem maga az ellátás is ide tartozik, hogy all inclusive legyen. Természetesen az ár is meghatározó, mert az említett körülmények nyilván az utazás költségeiben is megmutatkoznak – fogalmazta meg véleményét röviden a luxusutak kapcsán Omász Katalin, az egyik belvárosi utazási iroda értékesítési igazgatója.

Hozzátette még, hogy luxusutazás bárhol lehet. Lehet Magyarországon is, mert már nálunk is vannak olyan hotelek, amelyek az országon belül a szolgáltatásaikkal, a színvonalukkal a luxust képviselik. De választhatunk Európa bármelyik országában luxushotelt, és Egyiptom vagy Törökország is gyönyörű szállodákat kínál, akár ultra all inclusive szolgáltatással. Utóbbiakban egy hét 250-300 ezer forinttól kezdődik. Kijelenthető, hogy van igény a luxusutakra, és az megfigyelhető, hogy inkább többet fizetnek az emberek azért, hogy különleges szolgáltatást kapjanak.

Zanzibáron álomszerű környezetben pihenhetnek az utazók Fotó: Omász Katalin

- Én azt is luxusnak mondom, ha valamilyen különlegességet kap az utazó a pénzéért. Ilyenek télen az egzotikus utazások, télből a nyárba. Ide sorolnám a Maldív-szigeteket. 400 ezer forinttól már foglalhatunk ide szálláshelyet, ehhez jön még hozzá a repülőjegy. Itt egy sziget maga a hotel, ahol bungalószerű elhelyezés van, nem egy fő-épület. Persze az étterme, bárja is közvetlen óceánparti, és a víz, az élővilág is fontos szerepet játszik a pihenésben. Színvonalas hotelek megta-lálhatóak Thaiföldön is. Népszerű a téli időszakban Ku- ba, Dominika, a Seychelle-szigetek – fűzte még hozzá Omász Katalin. Elmesélte azt is, hogy az ínyenceknek lehetőségük van akár egy tanzá-niai szafarira, zanzibári nyaralással összekötve, ahol fehér homokos óceánpart és luxushotelek várják az utazókat. Több millió forintból el lehet jutni az Antarktiszra is jégtörő hajóval, vagy a transzszibériai expresszel luxusvonaton Moszkvából Pekingbe.

Egy másik népszerű veszprémi utazási iroda ügyvezetője, Hagemann-Lovasi Beatrix szerint évszaktól is függ, hogy éppen mit tekintünk luxusutazásnak. Télen egyértelműen a hidegből a melegebb tájakra való eljutás a cél.

- Vannak olyan vendégeink, főleg itt, a Balaton-parton, akik nyáron a munkájuk miatt nem utazhatnak, ezért csak télen tudnak pihenni. Azok, akik tavasztól egészen késő őszig dolgoznak, szerintem úgy gondolják, hogy megérdemlik ezt a pihenést. Van, aki egy ausztriai vagy olaszországi luxus síutat választ, mert a tél szerelmese. Azok, akik melegebbre vágynak, egyértelműen inkább egy egzotikus utat választanak – vélekedett az ügyvezető, aki szerint a luxusutazások útiköltsége körülbelül 500 ezer forint/főre tehető. Hozzátette még, hogy a Maldív- és a Seychelle-szigetek vagy Mauritius is lehet valaki számára álomutazás, de azt tapasztalta, hogy néhányan csalódottan jöttek haza, mert a képek, az útifilmek többet mutatnak, mint amennyit egy ilyen sziget adni tud. – A Maldív-szigeteknél mindig elmondom, hogy csak olyan menjen oda, aki pihenésre vágyik. Aki egész nap a fehér homokos, gyönyörű tengerpartot és a napsütést választja, mert onnan nem tud sehová elmenni, ezért az utasokkal mindig átbeszéljük, hogy mit szeretnének, mert mindenkinek mások az igényei – meséli.

Kiderül az is, hogy az elmúlt években népszerűek lettek a hajóutak, amelyek le-hetnek földközi-tengeri vagy karibi álomutazások. Ezekre a luxushajókra igazán kedvező áron lehet foglalni, de az utazás során még nagyon sokat kell költeni, mert a hajón lévő szolgáltatások és a ki-rándulások sokba kerülnek. 250-300 ezer forint körüli összegből egy nagyon szép, földközi-tengeri utat lehet lefoglalni, de a kikötőkbe, ahonnan a hajó indul, le kell jutni, ami pluszköltség. Nyáron a norvég fjordokra induló hajóút is lehet álom-utazás. Ez egy aktív pihenés, kihasználva a hajón lévő szolgáltatásokat, mint egy ötcsillagos szállodában. Ráadásul minden egyes nap más országban köt ki a hajó, ahol városnézésekre, programokra van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!