Zarándokoknak való úti cél

2021.01.17. 07:00

Meseszép alpesi tájon bújik meg a kis szlovén település, Brezje

A Triglav hegycsúcs keleti lankáin, az osztrák határ közelében, meseszép alpesi tájon bújik meg egy szlovén kis falu, Brezje, amely a csodatevő Mária-kegyhelyéről és zarándokturizmusáról híres.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Brezje Szlovénia északnyugati részén helyezkedik el. A kis falu a környezet szépsége mellett a térség keresztény hívei körében népszerű kegyhelyéről nevezetes. A Segítő Szűz Mária-bazilika 2000 óta Szlovénia nemzeti Mária-kegyhelye. A természet árasztotta nyugalom, a táj szépsége, a helyiek kedvessége biztosíték arra, hogy az ide látogatók lelkiekben felüdülve mennek tovább útjukon.

A brezjei Segítő Szűz Mária-bazilika, Szlovénia nemzeti Mária-kegyhelye reggeltől estig tárt kapukkal várja a látogatókat Fotó: Laskovics Márió/Napló

A legközelebbi nagyobb város Radovljica, ahonnan autópályán át vezet a legrövidebb út a brezjei bazilikához, amely az esti szentmise végéig nyitva van. Zarándokiroda is áll a látogatók rendelkezésére 7–20 óráig (a téli időszakban 19 óráig), ahol a kegyhelyet érintő információkon túl lelki irodalmat, emlék- és kegytárgyakat vásárolhatunk.

Az oltár körül tele vannak a falak fényképekkel, gobelinekkel, emléktáblákkal, eldobott mankókkal Fotó: Laskovics Márió/Napló

A bazilika altemplomában található az 1800-ban épült Miasszonyunk-kápolna, amelyet Leopold Layer festőművész festett ki, kegyképét pedig innsbrucki mintára készítette el 1814-ben. A Segítő Mária-kegyképről 1863-ban jegyezték fel először, hogy egy előtte elmondott ima meghallgatást nyert. Attól kezdve egyre nagyobb számban érkeztek zarándokok, az addigi Szent Vid-templom ugyanakkor kicsinek bizonyult a zarándoktömegek befogadására. A ma látható templomot 1889-ben kezdték építeni, 1900-ban szentelték fel. II. János Pál pápa bazilikai rangra emelte 1988-ban, 1996-ban pedig ő maga is felkereste a kegyhelyet, az emlékkönyvbe ennyit írván: „Mária segíts! II. János Pál”. (A szlovének körében ez az ismert neve a szentélynek.) A kápolna búcsúnapja augusztus 15-e, Nagyboldogasszony ünnepe.

A parkban látható a Szent család szobra, mely a háttérben álló kereszttel együtt teljes kompozíció Fotó: Laskovics Márió/Napló

Sok zarándok szokatlan eseményekről tudósított, melyek a Máriához Brezjében intézett kérő imák hatására valósulhattak meg. Ma is történnek csodás gyógyulások, illetve megtérések a szentgyónás hatására. A templomban közös imára nyílik lehetőség a csoportok számára, majd fakultatívan megtekinthető a nemzetközi betlehemkiállítás. A bazilika előtti tér a Jože Plečnik építész tervei alapján 1937-ben kialakított parkban folytatódik, ahol a Szent család szobra áll, mögötte kereszttel. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Júliai-Alpokra, valamint annak legmagasabb csúcsára, a Triglavra. A parkban időről időre kiállításokat is rendeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!