Utazó

2022.04.10. 11:00

Természet és kikapcsolódás - ez Göcsej titka

Az Őrséghez hasonló természeti adottságai és az aprófalvas településszerkezete miatt főként az aktív turisztikai lehetőségek iránt érdeklődők és pihenésre vágyók kedvelt úti célja lehet a Zala megyében található történelmi-néprajzi tájegység, a Göcsej.

Gyuricza Ferenc

A kustánszegi református templomtól Pazar kilátás nyílik a Göcsej dombvidékére

Forrás: Gyuricza Ferenc

A mintegy hetven települést magába foglaló Göcsej a Zalai-dombság legnagyobb úgynevezett kistája Zala megye területén. Folyók és patakok, vagyis a Zala, a Felső- és Alsó-Válicka, illetve a Kerka által közrezárt dombvidék, amely máig őrzi néprajzi hagyományait. Látnivalókban, természeti kincsekben, kulturális és szakrális értékekben gazdag, de turisztikai szempontból még kevésbé felkapott térség, amelynek bebarangolásához vagy megismeréséhez bakancsos és kerékpáros túrákat egyaránt ajánlunk. 

 


Ha mindezt tavasszal tesszük, az ébredő-éledő természet színes virágcsodáit is felfedezhetjük, de ezen a vidéken az sem ritka, ha őzek, szarvasok, nyulak kerülnek a szemünk elé. Emellett a Göcsej szinte valamennyi települése rendelkezik valami sajátossággal, amelyek feltérképezése mellett a tájegység gasztronómiája miatt is izgalmas élményekben lehet részünk. 

Virágcsodák a Göcsejben. A tavasz egyik különlegessége, a kockás kotuliliom
Forrás: Gyuricza Ferenc


A Göcsej teljes bemutatására ezen a helyen nem vállalkozhatunk, néhány célpontot azonban érdemes felvillantani. A tájegység egyik legnagyobb lélekszámú települése a közel nyolcszáz lakosú Nova. A 75-ös út mellett fekvő egykori járási székhely annak ellenére viseli a „Göcsej szíve” elnevezést, hogy valójában a térség nyugati peremvidékén található. Nova turisztikában betöltött szerepére utal, hogy a faluban nemcsak egy közelmúltban megújult helytörténeti és néprajzi gyűjtemény található, de a Göcsej legnagyobb kereskedelmi szálláshelykomplexuma is ide települt. A községhez tartozik az erdei környezetben megbúvó, a XX. század első felében Batthyány Zsigmond részére épített vadászkastély. 

 


Novától északra haladva érjük el Becsvölgyét, a Göcsej egyik legszeresebb szerkezetű települését, ahol máig élénk hagyománya van az egykori falusi-paraszti életmódhoz köthető gyümölcstartósító eljárásnak, az aszalásnak. Ugyancsak Becs­völgye a központi települése a Göcsej kulturális értékeinek bemutatására szervezett nyári idegenforgalmi-turisztikai programsorozatnak, a Dombérozónak, amely tíz napon keresztül, mindig más-más helyszínen enged betekintést a tájegység hagyományaiba. Aki a Göcsej megismerésére vágyik, annak amiatt a július közepe lehet a legoptimálisabb időpont, de hasonló kulturális kavalkádban lehet részünk ősszel, az Aranyló Göcsej hétvégi programsorozata révén is. Utóbbi egyik kiemelkedő gasztrokulturális eseménye a Göcseji Szilvafesztivál, amelynek Szilvágy ad helyet. 

 


A Becsvölgyével szomszédos Kustánszeg az ugyancsak erdősült környezetben megbúvó, festői szépségű horgásztavának, valamint a dombvidékre csodálatos panorámát nyitó református temploma közvetlen környezetének köszönhetően vált a térség egyik kedvelt pihenőhelyévé, a néhány kilométerrel odébb található Petrikeresztúrhoz tartozó Patóhegyen pedig egy igazi mesefalut, s benne szőlőhegyi környezetben kialakított, minden igényt kiszolgáló vendégházakat találhatunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!