Várpalota

2012.03.28. 15:14

Programokra adnak csak támogatást

Várpalota - Az idei támogatásokról és a civil rendelet változásairól is tájékozódhattak az érintett szervezetek képviselői a civil házban tartott fórumon.

Szabó Péter Dániel

A civilek közelmúltban rendezett találkozójára ezúttal Talabér Márta polgármester és Schnöller Kitti, a városháza civil referense látogatott el, s válaszolt a felmerülő kérdésekre. Elhangzott, 2012-ben a tavalyinál kevesebb, összesen hétmillió forint a felosztható keretösszeg, a településen működő sportszervezetek pedig egymillió forinton osztozhatnak.

A Várpalotai Bányász Sportkör támogatása nem változik, 20 millió forinttal számolhat az öt szakosztállyal működő klub, s a város kiemelt kulturális egyesületei (Várpalotai Bányász Fúvószenekar, Várpalotai Bányász Kórus, Cserregő Néptáncegyüttes) is megkapják 500-500 ezer forintos éves önkormányzati támogatásukat, mondta el Talabér Márta. Folytatódik az „Adj egy órát városodért” kezdeményezés is, a területtel rendelkező önkormányzati képviselők éves szinten 400 ezer forintnyi támogatásról dönthetnek, s a tavalyi esztendővel ellentétben nincs kikötés a felhasználás mikéntjét illetően.



Schnöller Kitti, a városháza civil referense bevezetőjében a 2011-es évi támogatások elszámolásáról beszélt. Elmondta, a költségvetésből 11,6 millió forintot fizettek ki a 90 pályázatban összesen 84 civil szervezetnek. Az elszámolási kötelezettségének január 31-ig öt szervezet nem tett eleget, így ők kizárták magukat az idei pályázatból. Ami az idei civil támogatásokat illeti, a maximum 300 ezer forintos összegre április 10-ig lehet pályázni. Továbbra is csak programokra kaphatnak pénzt a szervezetek, működési támogatást nem folyósít az önkormányzat. Fontos tudni, hogy például pályázati önrészek biztosítására rendkívüli pénzügyi támogatási igényt egész évben benyújthatnak a civilek. 

A fórum második felében a megjelentek kaptak szót. Méreg József, a Marathon Tömegsport és Környezetvédő Egyesület elnöke a városi sportcsarnok használatáról tett fel kérdéseket. Elhangzott, a kézilabda csapatot is működtető egyesület csak jelentős térítés ellenében vehetné igénybe a csarnokot, amelyet egyrészt nem fedezne a támogatás, másrészt viszont helyük sem lenne edzeni. Talabér Márta elmondta, a csarnok és a tornatermek is teljes kapacitással működnek. Ez örömteli, ugyanakkor nehéz teher is egyben. Dobos Tamás, a kistérségi civil ügyvivő egy kvótarendszer felállítását javasolta, amely az adott szervezeteknek súlyuknak megfelelően gyakorlási lehetőséget biztosíthatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!