Várpalota

2013.04.28. 10:20

A víz védelmében

A környezeti károk felszámolása mellett az is célja a peremartoni iparterületen zajló környezetvédelmi projektnek, hogy meggátolja a kialakult szennyeződés eljutását a karsztvíz-készletbe és a Kálóz-patakba.

Szabó Péter Dániel

Mindezt Csurgai-Horváthné Kiss Henriett, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság csoportvezetője mondta el a Várpalotai Ifjúsági Házban a témában szervezett műhelykonferencián.

Az 5,4 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló kármentesítési projekt alapvető célja az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat által hátrahagyott környezeti károk felszámolása. A cég tevékenysége során ugyanis a különböző vegyipari technológiák alkalmazásából visszamaradt hulladékokat és melléktermékeket műszaki védelem nélkül deponálták a vállalathoz tartózó ingatlan felszíni mélyedéseiben. Miután a vállalat jogutód nélküli megszűnt, a terület kármentesítésének feladata állami felelősségi körbe került, végrehajtója pedig a területileg illetékes Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság lett.

A fő problémát és egyben veszélyforrást az jelenti, hogy az érintett terület közvetlenül határos a Pétfürdői vízbázis "B" hidrogeológiai védőterületével, ezért az ott lerakott hulladék veszélyezteti a karsztvíz test vízminőségét. Emiatt kiemelten fontos feladat a terület kármentesítése, amely a hulladék és a szennyezett talaj elszállításával valósítható meg.

A kármentesítési projektről adott részletes tájékoztatást a műhelykonferencián Csurgai-Horváthné Kiss Henriett (balra) (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A pályázat első fordulójában a lehetséges műszaki beavatkozási változatok közül azt választották, amely a kármentesítést a hulladékok minél nagyobb arányú, nyersanyagként történő hasznosításával valósítja meg. Az előkészítési munkálatokat az igazgatóság a helyi önkormányzat, a lakosság, civil szervezetek és az iparterületen jelenleg működő vállalkozások bevonásával végezte.

A Környezet és Energia Operatív Programban megvalósuló projekt várpalotai műhelykonferenciáján Mátyás Mónika a Kör Alapítvány kuratóriumi elnöke számolt be a ZöldLak néven megvalósuló környezetvédelmi bemutató lakossági központról, amelynek középpontjában megújuló energiaforrások felhasználásával megújuló lakókörnyezet áll.  A Marathon Tömegsport és Környezetvédő Egyesület képviseletében a pétfürdői komposztálási programról adott tájékoztatást Tamás Ágnes, aki a Várpalota és Térsége Önkéntes Pont szakmai vezetőjeként a környezetvédelmi terület közösségi szolgálati lehetőségeiről is beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!