Várpalota

2013.08.12. 22:00

Paraszttokány volt a nyerő étek

Nagy küzdelemben az Olimpiai Baráti Kör csapata nyerte a Rákóczi-telepen hagyományteremtő céllal megrendezett bogrács partit, a helyi civil szervezetek nem hivatalos főzőversenyét.

Szabó Péter Dániel

Ugyan a péntek éjjel érkező vihar alaposan ráijesztett a szervezőkre, ám szombat délutánra szerencsére csak az átlagosnál erősebb szél maradt hírmondónak a délelőtti őszies időből, így nem volt akadálya annak, hogy begyújtsák a tüzet a bográcsok alatt a Rákóczi-telepi iskola udvarán. Merthogy a városrész baráti köre újfent itt tartotta jó hangulatú rendezvényét, a második alkalommal megrendezett bogrács partit.

– Két évvel ezelőtt szerveztük meg először, akkor a kör tagokat és családjukat hívtuk és vártuk a zártkörű bográcsozásra, ami egyébként nagyon jól sikerült. Tavaly rengeteg programunk volt az év folyamán, ezért elmaradt a rendezvény, idén azonban már előre úgy terveztük, hogy mindenképp megtartjuk. Újításként a velünk jó kapcsolatban álló baráti köröket, civil szervezeteket is meghívtuk a mulatságra, s egy főzőversenyt is hirdettünk, hogy eldöntsük ki a legjobb közülünk fakanállal a kézben – mondja nevetve Einreinhof Attila, a Rákóczi Telepi Baráti Kör elnöke.

A győztes csapat: Poór Gyula, Szukics Tibor, Grüll László és Sztanke József (b-j.) a bográcsnál (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A civil szervezetek örömmel el is fogadták a meghívást, szombat délután a Rákóczi-telepi iskola udvarán bográccsal felszerelkezve ott volt a Vaczula István és a Loncsosi Baráti Kör (Loncsosi Belesek néven), Poór Gyula és az Olimpiai Baráti Kör, a házigazda Rákóczi Telepi Baráti Kör Pintér László főszakáccsal és Leszkovszki Tibor egykori polgármesterrel megerősítve, valamint a Bányász Nyugdíjas Klub Haskohó fantázianevű csapata is. A név a három csapattag vezetéknevének első betűiből állt össze, hiszen Hargittai László, Skobrics István és Horti István alkotta a bányász különítményt. A meghívottak között volt még a Városszépítő és –védő Egyesület csapata is, ám a civil szervezett a rossz idő miatt lemondta a részvételt a főzőversenyen.

Így hét négy brigád vetélkedett az udvaron. A házigazda baráti kör négy kiló sertéshúst biztosított a résztvevőknek, az ételválasztást azonban a csapatokra bízták. Ennek megfelelően volt, ahol ízletes pörkölt rotyogott a kondérban, míg máshol jófajta tokányok készültek a bográcsokban. Mindenki fogadkozott ugyan, hogy övé lesz a legjobb étek, de azért közben a vetélytársak mosolyogva koccintottak a jófajta házi borokkal és sörrel. Végül abban is megegyeztek, hogy itt tényleg nem a győzelem, hanem a résztvétel a legfontosabb

Az elkészült ételeket hozzáértő zsűri értékelte. Csikós Zoltán, a Két Bagoly étterem egykori főszakácsa, dr. Dobos Tamás, a Várpalota és Térsége Civilek Szövetsége ügyvivője, valamint Simon Ágnes, a házigazda Rákóczi-telepi iskola igazgatója. Az ítészek az íz mellett a szervírozott finomságok megjelenését is értékelték. Végül a zsűri hosszas tanakodás után a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör paraszttokányát ítélte a legjobbnak, így Szukics Tibor főszakács vehette át az elsőséget jelképező vándorserleget az ünnepélyes eredményhirdetésen, s egy éven át ők viselhetik a büszkén a címet.

Ezúttal is szólt a tangóharmonika

A tangóharmonikán játszó Szűcs László immár állandó vendégnek számít a Rákóczi-Telepi Baráti Kör rendezvényein, s ezúttal is kiváló hangulatot teremtett az iskola udvarán. Jólesik néha leülni, s közösen énekelni. Egy-egy pohár bor vagy sör mellett az idősebb korosztály is jól tudja így érezni magát. Az egykori pléhcsárdában is mindig tangóharmonika szólt, együtt dalolták az ismert nótákat a munkából hazatérő bányászok mondta el Einreinhof Attila elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!