Várpalota

2013.08.09. 18:24

Őrzik Csik Ferenc emlékét

A 100 éve született Csik Ferenc olimpiai bajnok úszóra emlékeztek pénteken Várpalotán. Az 1936-os berlini játékokra a hideg vizes várpalotai medencében készült fel a fiatalon elhunyt sportoló.

Szabó Péter Dániel

Nyitányként az olimpiai himnusz hangzott el a Gál Gyula Városi Sportcsarnok előterében található emléktáblánál, majd Poór Gyula, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör köszöntötte a megjelent sportbarátokat. Talabér Márta, a település polgármestere elmondta, tragikusan rövid élet adatott meg a 31 évesen elhunyt Csik Ferencnek, akinek eredményei azonban magukért beszélnek.

- Nem véletlen, hogy Várpalotán büszkén ápoljuk az emlékét, hiszen a város hideg vizes medencéjében készült fel az 1936-os berlini olimpiára, ahol egy arany- és egy bronzérmet szerzett Magyarországnak - hangsúlyozta beszédében a polgármester.

Csik Ferenc berlini győzelmét idézte fel dr. Jakabházyné Mező Mária. A háttérben Talabér Márta polgármester (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

A sikeres berlini játékokról szólt megemlékező beszédében dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is. - A 100 méteres gyorsúszás döntőjében heten álltak rajtkőre, s előzetesen mindenki a japánokat tartotta a bajnoki cím fő esélyesének. Együtt is úszott a mezőny egészen 75 méterig, majd Csik Ferenc ellépett a vetélytársaktól és a közönség buzdítása mellett elsőként csapott a célba - idézte fel az olimpián történteket a főtitkár asszony, majd hozzátette, az ország több helyszínén, sőt, a határainkon túl is több emlékmű, emléktábla őrzi Csik Ferenc nevét, így tisztelegve a néha kiváló sportoló eredményei előtt.

A megemlékezésen köszönetet mondott az édesapja emlékét hűen őrző Várpalotai Olimpiai Baráti Körnek Csik Katalin, a néhai bajnok lánya is. A koszorúzást követően a vendégek közös sétát tettek az egykori uszoda helyén álló Csik Ferenc-parkban, majd a program állófogadással zárult a Jó Szerencsét Művelődési Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!