Várpalota

2013.08.12. 22:00

Szürrealizmus képeken - Mónos Jenő alkotásai a közösségi házban

Az Izlandon élő várpalotai szürrealista képfestő, Mónos Jenő alkotásaiból nyílt kiállítás a közelmúltban az Inotai Közösségi Házban.

Szabó Péter Dániel

Mónos Jenő az év nagyobb részét, a hidegebb hónapokat hosszú évek óta Izlandon tölti. Ott dolgozik és nem mellesleg hódol régi szenvedélyének: a képzőművészetnek. Ha azonban nyaranta hazatér Várpalotára, hozza magával a legfrissebb képeket, itthon új impulzusokat kapva is folytatja az alkotást, s kiállításokon mutatja be műveit. Inotára immár nyolcadik alkalommal hozta el egyedi hangulatú festményeit.

- Amióta itthon vagyok több helyen is alkalmam adódott bemutatni a képeimet. Nyílt például tárlatom Pétfürdőn, a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtárban, most pedig Inotán, ahol a közönség a legfrissebb képemet is láthatja, mely egy igazi északi, izlandi tájat ábrázol. Szeretem az erős kontrasztot, az ellentéteket. Hegyek, vizek, naplemente, vörös és kék ég - mondta el Mónos Jenő, akit az ünnepélyes megnyitón az Inotai Közösségi Ház vezetője, Borbély Zsuzsa is hosszan méltatott.

Borbély Zsuzsa és Mónos Jenő az ünnepélyes megnyitón (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- A hetvenes évektől alkotó képfestő munkáit az utóbbi években nagy mértékben meghatározzák Izland természeti kincsei. Persze mindez nem meglepő, hiszen a természet szépsége mindig is központi szerepet töltött be Mónos Jenő festményeiben. Alkotásában a kezdetektől fogva a szürrealizmus volt az uralkodó irányvonal, melynek fő képviselője, Salvador Dalí jelenleg is legfontosabb inspirálója - mutatta be az alkotót Borbély Zsuzsa.

Mónos Jenő képei a nyár végéig láthatóak a közösségi házban. Utánaismét útnak indul, s ahogy mindin esztendőben, most is visszatér Izlandra. Dolgozni és festeni, hogy jövőre új alkotásokkal örvendeztesse meg a képeit kedvelőket. Információink szerint ezúttal az odaúton is visz magával festményeket, ugyanis decemberben Floridában is bemutatja festményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!