Várpalota

2013.08.07. 07:46

Újjáéledt Szent Donát-napi hagyomány

Régi hagyományt, a szőlősgazdák Szent Donát-napi búcsújárását élesztették újjá az elmúlt hétvégén a loncsosi kápolnánál.

Szabó Péter Dániel

Egészen a II. világháborúig tartott a tradíció, mely szerint Szent Donát napján búcsújáró menet indult a loncsosi kápolnához, ahol ünnepi szentmisén ajánlották a szőlősgazdák szőlőiket, boraikat Szent Donát védelmébe. Ezt a szokást kívánta feleleveníteni dr. Juhász Attila, a városrész önkormányzati képviselője, aki a Palotai Turul Társasággal karöltve egész napos ünnepséget szervezett a kápolna körül.

Holubák Attila celebrál szentmisét a loncsosi kápolnánál (Fotó: Pintér László)

Ahogy régen, a program most is búcsújáró menettel kezdődött. A városközpontban lévő római katolikus templomtól a Loncsosba vonultak a résztvevők, majd a kápolnánál Holubák Attila káplán celebrálásával szentmise zajlott. Eztán közös ebéd következett, közben pedig a Várpalota-Pétfürdő Kertbarát Egyesület, valamint a csókakői Szent Donát Borrend finom borait kóstolgathatták a résztvevők.

A csókakői Szent Donát Borrend delegációja (Fotó: Pintér László)

Színvonalas kulturális programot is megtekinthettek a kápolnához kilátogató vendégek. A zenét, éneket és harci bemutatót is felvonultató műsorfolyamban fellépett Gágó Zsolt, az Attila Harcosai Várpalotai Barantások, a Küngösi Citerezenekar, Sági Judit, a Várpalotai Mozgássérültek Egyesülete Orgona dalköre és a Várpalotai Bányász Fúvószenekar is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!