Várpalota

2014.09.06. 17:12

Rendhagyó palicsi olimpia

Várpalota – Sikerrel szerepelt a közelmúltban rendezett palicsi olimpián a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör (VOBK) küldöttsége.

Szabó Péter Dániel

Kihelyezett ülést tartott a vajdasági városban a Magyar Olimpiai Akadémia, a tanácskozásra küldöttként meghívást kapott Poór Gyula, a VOBK elnöke és Miklós László, a szervezet titkára is. – A program Szabadkán kezdődött, ahol a városházán fogadták a delegációt, s az akkor nyíló Etno fesztivált is megtekinthettük. Ezt követően a csoport megkoszorúzta a palicsi sportjátékok szervezését a 19. század végén kezdeményező Vermes Lajos bajvívó és a fiatalon elhunyt atléta, Sztancsics György síremlékét – mondta el a Naplónak Miklós László.

A vasárnapi tanácskozáson a szervezet eddigi munkáját értékelték, majd délután a rendhagyó Palicsi Olimpiai Játékokra került sor. Két klasszikus szám, a helyből távolugrás és a súlylökés mellett két lazább versenyszám, a frizbi célba dobás és a karika terelés is a feladatok között volt. A várpalotai duó három versenyszámban képviseltette magát, s Miklós László révén termett is babér a VOBK küldöttségének. A szervezet titkára helyből távolugrásban a második helyen zárt, súlylökésben aranyérmet szerzett. Ezzel a budapesti Csanádi Olimpiai Kör után a második helyen végeztek az „éremtáblázaton”.

Poór Gyula és Miklós László a palicsi olimpián (Fotó: Szabó Péter Dániel)


- A versenyek nagyon jó hangulatban zajlottak s maximálisan érvényesült az olimpiai eszme, miszerint a részvétel a fontos. Ha ehhez még hozzátesszük azt is, hogy mindenki amatőr volt, azaz senki sem sportol rendszeresen, s főleg versenyszerűen, akkor még érdekesebb a kezdeményezés – mondta el Miklós László, akitől megtudtuk, ott versenyeztek, ahol 1880 és 1914 között ógörög mintára szervezték meg a legendás Palicsi olimpiát.

Ezt a hagyományt élesztették újjá 2000-ben a Vajdaságban, s azóta a helyi olimpiai egyesület évente több versenyt is szervez. A nyári és téli játékokat, vasparipák versenyét, művészeti olimpiát, sőt, olimpiai ki mit tud? Vetélkedőt is rendre tartanak Palicson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!