Várpalota

2015.03.19. 17:39

Török testvérvárosa lehet Várpalotának

A közeljövőben testvérvárosi szerződést írhat alá Várpalota és a törökországi Gazipasa. Február végén magyar delegáció járt az imponálóan fejlődő tengerparti településen.

Szabó Péter Dániel

Kádár István és Falussy Sándor önkormányzati képviselők társaságában látogatott el Törökországba a közelmúltban Talabér Márta várpalotai polgármester.

– Az ELTE néprajz-török szakán tanuló várpalotai lány, Kovács Kata törökországi kapcsolatai révén érkezett a megkeresés az önkormányzathoz a testvérvárosi kapcsolat ügyében. Az igen agilis polgármester, Adil Celik vezette település jelentős mezőgazdasági termeléssel bír, s komoly gazdasági fejlődés előtt áll, ezt a februári látogatáson is megtapasztalhattuk – mondta el kérdésünkre Borbásné Gazdag Gabriella, a várpalotai önkormányzat nemzetközi kapcsolatokért felelős referense.

Adil Celik Gazipasa és Talabér Márta Várpalota polgármestere egy török gazdaságban (Fotó: Gazipasa önkormányzata)

A háromnapos viziten a törökök bemutatták gazdasági és természeti értékeiket, valamint egy kerékpárversenyre is meghívták a vendégeket, a magyar delegáció pedig Várpalota helyzetéről és lehetőségeiről tartott előadást a házigazdáknak.

Információink szerint a török fél nagyon elhivatott a testvérvárosi szerződés mielőbbi aláírását illetően, ezért áprilisban személyesen is Magyarországra látogatnak, hogy Várpalotán tovább tárgyaljanak a nemzetközi partnerség részleteiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!