Várpalota

2016.05.09. 19:01

Civilek napja a várnál

Várpalota - A hagyományos programok mellett a civil szféra eredményeit, lehetőségeit bemutató konferenciát is rendeztek az idei Civil napon, amelyet tizedik alkalommal szervezett meg a Várpalota és Kistérsége Civilek Szövetsége.

Szabó Péter Dániel

Az évforduló alkalmából idén kétnapos lett a civilek programsorozata. A nyitónapon a Thury-várban előbb az elmúlt 10 évet bemutató fotókiállításra várták az érdeklődőket, majd civil konferenciát rendeztek a Thury teremben. Hudi Zsuzsa, a Veszprém Megyei Civil Információs Centrum munkatársa a civilek megyei összefogásának történetéről és lehetőségeiről beszélt, majd Baráth Gábor, a Magyar Vöröskereszt Veszprém megyei igazgatója mutatta be az idén 135 éves szervezet munkáját és erős kapcsolódását a civil szférához. A konferencián palotai civilek is bemutatkoztak. A Rákóczi Telepi Baráti Körről Zergi Orsolya és Einreinhof Attila elnök beszélt vetített képes előadásban, míg a Várpalota-Pétfürdő Kertbarátkör Egyesület munkájáról Molnár Ferenc elnök tájékoztatta az érdeklődőket.

Pintér László (jobbra) olvassa a Városszépítő és -védő Egyesület jubileumi évkönyvét a várpalotai civil napon a Thuri téren. Balra Orosz Lászlóné és Zöld Istvánné, a civil szervezet tagjai Fotó: Szabó Péter Dániel

A konferencia egyik legérdekesebb pillanata az önkormányzat és a civilek kapcsolatát elemző kerekasztal-beszélgetés lett volna, ám a három meghívott várpalotai polgármesterből Leszkovszki Tibor (1990-2006) és Németh Árpád (2006-2010) sajnos nem tudott jelen lenni a rendezvényen, így Dobos Tamás, a szervező civil szövetség ügyvivője a 2010 óta regnáló Talabér Márta polgármesterrel beszélgetett.

A városvezető elmondta, az önkormányzat számára fontosak a civil szervezetek, s lehetőségeikhez mérten segítik is működésüket. Idén emelték egy-egymillió forintra a kiemelt művészeti együttesek támogatását, míg a többi szervezet az Adj egy órát Várpalo-táért! program keretében, az egyéni képviselők keretéből igényelhet támogatást.

- Az önkormányzat és a civil szféra együttműködésének több sikeres programot is köszönhet a város. Jó példa a Tiszta, virágos Várpalotáért Mozgalom vagy a Diadal napja történelmi várjáték - tette hozzá a polgármester.

Másnap a Thury-vár mögött a sátrakban civil szervezetek mutatkoztak be, közben a színpadon kulturális csoportok váltották egymást. Nagy sikert aratott a Cserregő Néptáncegyüttes, a Vision Hip-Hop tánccsoport és a Dance Action, de a fűzfői Lótusz Tánccsoport és az ősi Gólyahír Táncegyesület produkcióját is nagy tapssal jutalmazta a közönség. Az érdeklődők vársétán vehettek részt Orosz László vezetésével, de volt katasztrófavédelmi és mentőkutyás bemutató is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!