Várpalota

2017.01.02. 21:05

Feltétel nélküli hazaszeretet jellemezte - Berta József 1956-os mártírra emlékezett a Palotai Turul Társaság

Várpalota - A törökverő Thury Györgyöt és az 1956-os palotai mártírt, Berta Józsefet állította párhuzamba Galambos István.

Balla Emőke

Berta József az 1956-os forradalom idején Várpalotán teljesített sorkatonai szolgá-latot, majd bekapcsolódott a helyi forradalmi eseményekbe. A megtorlás során szervezkedés vezetésének vádjával először életfogytiglanra, majd másodfokon halálra ítélték. Huszonnégy évesen, 1958. január 2-án végezték ki. 1996-ban avattak emléktáblát a Szent Imre utcában, annak a háznak a falán, ahol Berta Józsefet elszállásolták a forradalom idején.

Gágó Zsolt, a Palotai Turul Társaság elnöke (balról) és Galambos István önkormányzati képviselő
Fotó: Penovác Károly

Galambos István önkormányzati képviselő, a Palotai Turul Társaság tagja úgy fogalmazott: Thury Györgyöt, a törökverő kapitányt és Berta Józsefet a feltétel nélküli hazaszeretet köti össze. Mindketten készek voltak feláldozni életüket, tudatosan vállalták a halált. A Palotai Turul Társaság tagja elmondta: fontos, hogy ápolják az 1956-os hősök emlékét, Berta József kultuszát, a városban közte-rületet is szeretnének róla elnevezni.

Az emlékezéseken korábban Schmidt Ferenc, az 56-os Szövetség várpalotai szervezetének alapító tagja szokott beszédet mondani. Tavaly halt meg, értéket hagyott ránk, amit elkezdett, nekünk folytatnunk kell, mondta köszöntőjében Gágó Zsolt, a szervező Palotai Turul Társaság elnöke. Berta József életútját Vaszilij Zsolt ismertette. Szólt arról, hogy Berta József 1956. október 25-én elhagyta alakulatát, bekapcsolódott a helyi forradalmi eseményekbe. Tagja lett a nemzetőrségnek, részt vett a bujkáló ÁVH-sok felkutatásában is. 1956. november 21-éig teljesített nemzetőrként szolgálatot. 1957. február 14-én letartóztatták. Első fokon 1957. november 2-án szervezkedés vezetése vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ezt a Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiumának Különtanácsa 1957. december 10-én halálos ítéletre súlyosbította. 1958. január 2-án végezték ki. 1990 után posztumusz honvéd őrnaggyá léptették elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!