Vélemény

2017.04.07. 20:57

A bűnözőt az áldozattól!

Az empátiához tiszta lélek, egy adott helyzet valósághű felismeréséhez bölcs elme szükséges.

Penk Tímea

Mindez különös jelentőséggel bír a segítő szakmákban, hiszen sokszor életek, sorsok múlnak e pályán dolgozók személyiségén és intézkedésein; de nem mindig vannak tudatában felelősségük hatalmas súlyának. Megbocsáthatatlan hiba lenne általánosítani, hiszen vannak kiváló szakemberek a segítők között, akik valóban előbbre viszik a rászorulók életét, akik ott vannak és ott segítenek, ahol és amikor kell, de nincsenek ott, ha jelenlétük felesleges, zavaró, netán még ártalmas is. Sajnos egyre kevesebb van belőlük!

A rátermettek is sokszor kénytelenek állást változtatni, ha szétzüllik a szervezet - ehhez egy rossz vezető is bőven elég. A távozók helyét pedig feltöltik kevésbé alkalmas dolgozókkal, és valójában az ő ténykedésük fogja meghatározni a szakma egészének a megítélését. Az összkép - sajnos - az, hogy a segítő is a sértettbe rúg bele, ahelyett, hogy megvédené; inkább védi a bűnözőt az áldozattól.

Így lesz a segítőből romboló, aki a megoldások helyett újabb és újabb konfliktusokat szít, vagy amikor szükség lenne a jelenlétére és a szakszerű közreműködésére, akkor nincs sehol...

Egyre szélsőségesebb eseményekről szólnak a hírek: egyik oldalon gyermekek halnak meg a szakemberek mulasztásai miatt, másik oldalon pedig családok mennek tönkre a beavatkozók túlkapásai miatt. S hát így válnak a segítségnyújtásra létrehozott szervezetekből szekáló és szankcionáló, az ellenállókkal szemben megtorlásra szegődött szolgálatok. De hát mi mást várhatnánk, ha hiányzik belőlük a tiszta lélek és bölcs elme?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!