Veszprém

2012.01.27. 18:53

Változó közigazgatás

Veszprém - Veszprémben tartja idei első közgyűlését a Megyei Jogú Városok Szövetsége.

Balla Emőke

A kétnapos tanácskozás központi témái a közigazgatási folyamatok változásai, az államigazgatási, illetve az ellenőrzési hatáskörök integrálása, valamint az új önkormányzati törvény rendelkezéseiből és a sarkalatos törvényekből eredő legfontosabb kérdések. Az Országgyűlés által 2011-ben elfogadott, az önkormányzatok működését és gazdálkodását meghatározó sarkalatos törvények módosítják az önkormányzatok finanszírozását.

A megyei jogú városok polgármesterei és vezetői tisztségviselői a szaktárcák és szakmai szervezetek vezetőivel folytatnak konzultációt a nagyvárosok működési feltételeinek biztosításáról. Az önkormányzati szolgáltatások finanszírozásának és működésének tárgyalása során kiemelt hangsúlyt kap a közszolgáltatók működése.  
 


Ennek keretében a városvezetők áttekintik a hulladékkezelés és hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatainak változásait. A szombaton folytatódó közgyűlésen dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigaztási és igazságügyi miniszter a kormányhivatalok és az önkormányzatok kapcsolatáról, a járási rendszer kialakítására vonatkozó kormányzati döntésekről, a tervezett intézkedések ütemezéséről nyújt tájékoztatást. Pénteken Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke és Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a vendégeket, akik a rendezvény előtt városnéző sétán vettek részt a veszprémi várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!