Veszprém

2012.02.02. 12:50

Ígéretek és a valóság

Veszprém - A Magyar Szocialista Párt elutasítja az aránytalan, kiskeresetűeket sújtó, egykulcsos személyi jövedelemadót, az adójóváírás intézményének megszüntetését, mondta Pál Béla országgyűlési képviselő.

Balla Emőke

Az egykulcsos, 16 százalékos jövedelemadó igazságtalan, mert a kormány a szegények zsebéből kiveszi és a jómódúak zsebébe átteszi a pénzt. Ezzel több mint 500 milliárd forintot veszít a költségvetés, amelynek következménye, hogy egymást érik a megszorítások. A Nemzetközi Valutaalap 2012-es országjelentése szerint az átlagos adóterhelés 2012-ben 38 százalékra nőtt a 2011. évi 35,7 százalékról, a személyi jövedelemadó terhelés 4,9 százalékról 5,2 százalékra.

Pál Béla sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban sok munkavállalót érhet meglepetésként a fizetése. A 216.805 forint felett keresők azon döbbennek meg, hogy nem annyival lesz több a nettó fizetésük, mint amennyire számítottak és   béremelés híján  csökken a 216.805 forint alatt keresők nettó jövedelme  a 16 százalékos egykulcsos adórendszer, az adójóváírás kivezetése, valamint a munkavállalók egészségügyi hozzájárulásának egy százalékos emelése miatt.  Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb az általános forgalmi adó kulcsa, folyamatosan emelkednek a rezsiköltségek, a szolgáltatások árai, a többség számára egyre nehezebb a megélhetés, és a kormány nem tesz semmit annak érdekében, hogy enyhítsen a terheiken  mondta Pál Béla.

A Magyar Szocialista Párt elutasítja az aránytalan, kiskeresetűeket sújtó, egykulcsos személyi jövedelemadót, az adójóváírás intézményének megszüntetését. Az MSZP olyan törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amely kezdeményezi a többkulcsos, a jövedelem nagyságához igazodó személyi jövedelemadó rendszer és az adójóváírás intézményének visszaállítását, a gyermekek után járó adókedvezmények igénybevételének lehetőségét a kis és közepes keresetű munkavállalók számára is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!