Veszprém

2012.04.05. 07:22

Közvetlenség profizmussal

Veszprém - Jávori Ferenc zeneszerző és nemzetközi hírű társulata, a Budapest Klezmer Band a Pannon Várszínház által rendezett Veszprémi Tavaszi Fesztivál keretében a minap lépett fel a megyeszékhelyen.

Szabó Zsuzsanna

A jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért többek között az MTA Kodály Zoltán Közművelődési Díjjal kitüntetett és Artisjus-díjas együttese Veszprémben is bizonyította profizmusát. A jellegzetes hangulatú tradicionális zsidó zene élvezhetősége és a tagok játéktudása mellett szimpatikus volt Jávori Ferenc közvetlensége és humoros kiszólásai a közönségnek. Semmi sallang, csak magával ragadó játék, amit nemcsak a zenészek, de a közönség is élvez. A koncert során olyan közismert dalok is felcsendültek, mint a Madách Színházban nagy sikerrel játszott Hegedűs a háztetőn betétdala, vagy az Operettszínházban bemutatott Klezmer-musical Menyasszonytánca.

A Klezmer tagjain - Jávori Ferenc (zongora, ének), Kohán István (klarinét), Nagy Anna (harmonika), Gazda Bence (hegedű, ének), Tamás Gábor (harsona), Kiss Gábor (nagybőgő), Végh Balázs (dob, ütőhangszerek) - kívül színpadra lépett a fiatal és dekoratív énekesnő, Tompos Kátya is, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem musical szakán végzett, valamint 2008 óta tagja a Nemzeti Színháznak, továbbá több magyar filmben  Régimódi történet, Valami Amerika 2, Poligamy - is láthattuk.

Igaz, az idei évadot mint mondja, a zenének szenteli, így a színpadi szerepek helyett most inkább az énekléssel foglalkozik. Veszprémi fellépésén a fiatal kora ellenére meglepően erőteljes és különleges hangú énekesnő jól illett az együttes színpadi képébe és repertoárjába orosz nyelvű énekeivel. Az orosz édesanya, magyar édesapa gyerekeként, már Budapesten született Kátya szláv lelkületet tükröző énekei  Jávori Ferenc zongorakíséretével az est legfelemelőbb pillanatait nyújtották.

Szükség van ilyen koncertekre, mint a Budapest Klezmer Band és Tompos Kátya közös fellépése. Olyan szívderítő élményre, örömzenére, ami még a kicsi és kényelmetlen moziszékeket is elviselhetőbbé tette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!