Veszprém

2012.05.02. 17:28

Ifjú katasztrófavédők

Veszprém - Az általános és a középiskolás diákok versenyében is tapolcai győzelem született a Betekints-völgyben rendezett megyei katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen.

Szabó Péter Dániel

Reggeltől egészen kora estig gyermekzsivajtól volt hangos az elmúlt évben szépen megújult Betekints-völgy, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és társszervei ugyanis izgalmas vetélkedésre hívtak kilenc-kilenc általános, illetve középiskolás csapatot. 

- Összesen 110 csapat nevezett be az első, interneten zajló fordulóra, majd a megyében található három katasztrófavédelmi kirendeltség (Veszprém, Pápa, Ajka) területéről a legjobb nyolc-nyolc iskola diákjai vehettek részt a gyakorlati versenyeken. Mindegyik elődöntőből az első három helyezett csapat jutott a megyei fináléba, így alakult ki mindkét korcsoportban a kilenc-kilencfős mezőny - mondta el kérdésünkre a versenyt koordináló Vidáné Balogh Katalin, a polgári védelmi főfelügyelőség munkatársa.


Az impozáns környezetben zajló verseny előtt Németh Tamás tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, a lakosság felkészítésének egyik legfontosabb eleme, hogy az ifjúsággal megismertessék a különböző veszélyhelyzetek megelőzésére és elhárítására szolgáló magatartási szabályokat, annak érdekében, hogy elősegítsék az önvédelemre és a mások mentésére irányuló készség kialakítását.

A biztató szavakat követően nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a nebulók a feladatokba. A kilenc állomásból álló pályán árvízi védekezésben és gátépítésben való elméleti és gyakorlati jártasságukat éppúgy bizonyítaniuk kellett a diákoknak, mint a veszélyes anyagok azonosítása vagy épp az elsősegélynyújtás területén. Különösen ötlete volt a jezsuita templom mögött kialakított labirintus is, ahol egyik csapattársuk úmutatását követve kellett lavíroznia a bekötött szemű tanulóknak.



A Magyar Vöröskereszt, a Megyei Védelmi Bizottság és a Veszprém Megyei Rendőr Főkapitánysággal karöltve rendezett verseny végül mindkét korcsoportban tapolcai siker született. A május 18-19-én Győrújbaráton esedékes országos döntőre a Tapolcai Általános Iskola Kazinczy tagintézményének nyolcadik osztályos diákjai, illetve a Batsányi gimnázium csapata készülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!