Veszprém

2012.12.18. 11:13

Nem volt ideje izgulni - A Magyar Gazdaságért Díjat kapott Gazsi Attila

Veszprém - A mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességének ösztönzésében, ezen belül is kiemelten az atipikus foglalkoztatás, mint a nemzetgazdaságot sújtó munkanélküliség felszámolásának egyik lehetséges eszköze fejlesztésére tett hatékony és eredményes fáradozása elismeréseként Magyar Gazdaságért Díjat kapott Gazsi Attila.

Tremmer Tamás

Nagy nap volt a Vállalkozók Napja Gazsi Attila életében, hiszen Magyar Gazdaságért Díjat vehetett át a Művészetek Palotájában. Az elismerésről nem tudott, a helyszínen ocsúdott, amikor szólították. „Úgy meglepődtem, hogy nem volt időm izgulni”, vallotta meg Gazsi Attila. Egy ilyen elismeréssel a nem mindennapi teljesítményt szokták értékelni. Erre szerényen csak annyit mond: „tettem, a dolgom, amire felkérést kaptam”.

 

Gazsi Attila Magyar Gazdaságért Díjat vehetett át (Fotók: Gáspár Gábor)



Gazsi Attila 2003-ban lépett be a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségébe (VOSZ), két évvel később Makai László mellett már társelnök lehetett, másfél évvel ezelőtt választották a megyei szervezet elnökévé. 2012. elején a VOSZ elnökségi ülése napirendre tűzte a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességével kapcsolatos tanulmányt, amelyet Chikán Attila – aki egyben a VOSZ gazdaságpolitikai bizottságának elnöke is – az elmúlt 25 esztendő analíziseként készített.

 

 



Előadásában rövid tájékoztatás hangzott el a vállalkozások versenyképességi kritériumairól, a kitörési pontokról. A témaválasztás, a munkacsoportok létrehozása, a megyei és a szakmai szekciók bevonása egyben a VOSZ megújításának, a közös gondolkodás erősítésének a jegye is lett. Az elnökségi vita egyik következtetése az volt, hogy jöjjenek létre munkacsoportok a kkv-k legfontosabb problémáinak megnevezésére, valamint konkrét intézkedési javaslatok kidolgozására rövid és középtávon. Ezeket aztán, mint VOSZ álláspontot eljuttattak a kormány számára. A feladat elvégzésére hívták életre a növekedési és foglalkoztatási munkacsoport, amelynek vezetésével Gazsi Attilát bízták meg.

 



A csapat a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességének ösztönzésére, ezen belül is kiemelten az atipikus foglalkoztatás, mint a nemzetgazdaságot sújtó munkanélküliség felszámolásának egyik lehetséges eszközének fejlesztésére fókuszált. A feladatkörükbe sorolható egyedi problémák feltárására mellett konkrét megoldási javaslatokat tettek le az asztalra. Ezek közül az alábbiak emelkedtek már törvényerőre: az EVA további megtartása, a pénzforgalmi szemléletű adózás visszaállítása a kisebb kkv-k esetében (ebből lett a KIVA és a KATA), de az új Munka Törvénykönyve módosítása során is voltak beépült elképzeléseik.Az értékteremtés, a teamben dolgozás nagyon jól fekszik neki, ez látszik is abból, amilyen szakmai munkát elvégeztek. Ugyanakkor önkritikus magával: „szervezetépítésben gyengébben teljesítettem”. Jelezte, a díj erőt és olyan impulzust adott számára, ami átlendíti a holtponton. Újult erővel veti bele magát a megyei szervezet felépítésébe. Még inkább nyitni akar a városok, a vállalkozók felé, hogy erős bázisuk legyen a munkáltatóknak a megyében.

 


 

Gazsi Attila az 1999-ben alapított Man at Work Személyzeti Tanácsadó Kft. társtulajdonosa, a Meló-Diák Észak-Dunántúl Iskolaszövetkezet elnöke. Elnökségi tagja a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének. 2006-ban Év Vállalkozója díjjal tüntették ki, az országban az egyik legfiatalabbként vehette át az elismerést. Társadalmi munkában Nemesvámos település településfejlesztési csoportját vezeti 2010 óta, a polgármester főtanácsadója. 2011 tavaszán lett a VOSZ Veszprém megyei elnöke. Majd ezt követően beválasztották a VOSZ kereskedelmi és szolgáltatási szekciójának elnökségébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!