Veszprém

2013.01.31. 14:45

Energia ne menjen veszendőbe

A Pannon Egyetemen (PE) óriási a szellemi potenciál, különösen az energetika és az informatika terén. Az intézmény e területeknek a tudományos központjává vált.

Tremmer Tamás

Mindezt dr. Friedler Ferenc, a PE rektora jelentette ki az intézmény legújabb sikeres pályázati projektjének nyitórendezvényét megelőző sajtótájékoztatón. Az egyetem 760 millió forintot pályázati pénzt nyert energiaellátó- és hasznosító rendszerek korszerűsítésére, hatékonyabb üzemeltetésük tervezésére és optimalizálására megújuló energiaforrások és infokommunikációs technológiák felhasználásával.

Az intézményben olyan szakemberek dolgoznak, akik nemzetközi szakfolyóiratokban publikálnak, ezzel is hozzájárulva az egyetem nemzetközi elismertségéhez, mondta. Szerinte a PE tovább tudja vinni azt a minőséget, amit definiált magának.

A tanácskozás előadói (balról-jobbra): dr. Magyar Attila egyetemi docens, dr. Simon Gyula egyetemi docens, Piglerné dr. Lakner Rozália, a Műszaki Informatikai Kar dékánja, dr. Mizsey Péter egyetemi tanár és Rácz Géza projektmenedzser (Fotó: Orosz Péter)

Dr. Mizsey Péter egyetemi tanár, a projekt szakmai vezetője kifejtette, minden, amit használunk, energiát fogyaszt, az ipari termelés ugyancsak energiát igényel. Ha emelkedik a termelés, nő az energiafelhasználás. A hatékonyság terén jócskán van mit javítanunk, hiszen a hazánkban felhasznált energia ötöde veszteség!A projekt része többek között a megújuló termikus energia hasznosítására alkalmas új hőtároló anyag kifejlesztése, a megújuló energia termelését és a technológiai energiaigény csökkentését megcélzó új eljárások kidolgozása, valamint alacsony szén-dioxid kibocsátású folyamatok és innovatív energiakezelési rendszerek alkalmazásának elősegítése.

Rácz Géza projektmenedzser ismertette, a nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt 2012. október 1-jén indult és 2015. január 31-ig tart. Mintegy 70 hazai és külföldi kutató, valamint doktorandusz biztosítja a kutatások eredményességét. A 28 hónapos intenzív munka alatt kilenc alprojektet is megvalósítanak a PE Műszaki Informatikai Kar három intézmények a bevonásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!