Veszprém

2013.03.03. 08:21

Erdős Pál születésére emlékeztek az egyetemen

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara által működtetett Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola diákjai és oktatói Erdős Pál születésének 100. évfordulójára emlékeztek.

Balla Emőke

A névadó Erdős Pál születésének 100. évfordulója alkalmából a Pannon Egyetemen szervezett programon az iskola mintegy 120 diákja, oktatói és veszprémi középiskolások vettek részt. Dr. Simon Gyula, a műszaki informatikai kar docense Intelligens por: szenzorhálózatok és alkalmazásai címmel tartott előadást. Kiemelte, a szenzorhálózatok a valós idejű folyamatok esetén az elérhető adatokat érzékelik, azok rögzítésére és továbbítására szolgálnak. Az intelligens szenzorhálózatok az élet szinte minden területén alkalmazhatók, így például a precíziós mezőgazdaságban, élőhelyek, vadállatok, gleccserek, vulkáni aktivitások megfigyelésénél, de ökológiai kutatásokban, műtárgyak felügyeletében, az űrkutatásban és biztonsági rendszerek kialakításában is jelentős szerepük van. A műszaki informatikai kar egyik kutatási projektjében intelligens otthonokban az energia-megtakarítás lehetőségeit vizsgálják.

A programon dr. Tuza Zsolt professzor - a tehetséggondozó iskola szakmai védnöke, aki együtt dolgozott Erdős Pállal - mutatta be matematikustársa életútját, munkásságát. A rendezvény résztvevőinek a belépő egy képlet volt Erdős Pál munkásságából, melyet egy lufira írva eresztettek az égnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!