Veszprém

2013.10.22. 09:10

Régmúlt idők emlékére

A veszprémi levéltár gondozásában megjelent a Cserhát városrész múltját, történetét bemutató színes, gazdagon illusztrált album.

Jákói Bernadett

A Cserháti Társaskör Kulturális Egyesülete és a hozzá kötődő veszprémiek emlékezetének segítségével sikerült összegyűjteni, felidézni és megőrizni a városrész múltját.

A megjelenést a Nemzeti Kulturális Alap és a Város-Tér Alapítvány támogatta. A kötet gondos szerkesztése Márkusné Vörös Hajnalka a főlevéltáros munkájának érdeme.

A könyvben helytörténeti kutatók, muzeológusok, könyvtárosok, közgyűjteményi munkatársak tanulmányai, előadásanyagai kaptak helyet. A fotók segítségével teljes egészében rekonstruálni lehet az egykori utcák 1966 előtti állapotát. A 280 oldalas és 250 képet tartalmazó kiadvány első, bemutatkozó példánya annak a sorozatnak, amely a jövőben Veszprém többi történelmi városrészének múltját kívánja feldolgozni. A kötetnek, a napokban befejezett városrehabilitáció adja meg az apropóját.

A kötet rendhagyó útikönyvként utcáról-utcára haladva mutatja be a városréssz történetileg kialakult utca- és telekszerkezetét, benne a családok életét, amit a szocialista városépítészet az 1960-as évek végén a lakótelepek megépülésével szinte teljesen megsemmisített. Valamikor itt éltek az iparos dinasztiák, akik mesterségüket apára fiúra átadva máig is megőrizték . A városrész lebontása és átalakítása mély nyomott hagyott az itt élő generációkban, családokban, 40 év után is nosztalgiával gondolnak az egykori házakra, a terekre, a zeg-zúgos, kanyargó utcákban a földből ki sem látszó földszintes kis viskókra, a Cserhát dombra, a természeti értékekre. S arra a korszakra is, amikor még más funkciója volt a mai Jutasi útnak, azokra a nyarakra, amikor a Völgyikútból felhangzó, strandolók jókedvétől még hangos a Csomay Strand. De emlékezhetünk a Panorámaterasz egykoron, a túrázók és a kirándulók számára gyönyörű panorámát nyújtó sétányára, vagy a Giricses domb ma már újra, csipkerózsika álmából feléledt, a Buhimból a Cserhátra büszkén emelkedő egykoron forgalmas lépcsősorára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!