Veszprém

2014.01.24. 13:11

M. Tóth Gézát javasolják rektornak

A veszprémi születésű M. Tóth Géza filmrendező, egyetemi tanár kinevezését javasolja a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorának Balog Zoltán miniszter. A szeptember végén kiírt pályázaton M. Tóth Géza egyedül indult, kinevezését a szenátus egyhangúlag támogatta.

Balla Emőke

A Színház- és Filmművészeti Egyetem az ország legkisebb hallgatói létszámú állami egyeteme, mégis az egyik legnagyobb múltú és hírű ilyen intézménye. Az egyetem fennállása óta - jövőre lesz 150 éves az intézmény - képzi a magyar színház- és közel hetven éve a filmművészet jelentős alkotóit, előadóit, szakembereit. Ennek az intézménynek az élére pályázott M. Tóth Géza, amit a szenátus egyhangúlag támogatott. Pályázatában értékelte az egyetem helyzetét, a kritikus gazdasági helyzetet, elemezte az utánpótlásról való gondoskodást, régi és új szakokat, akkreditációs képzéseket, infrastrukturális kérdéseket.

M. Tóth Géza elmondta: elsődleges feladatának tartja, hogy a fenntartói jogokat gyakorló minisztérium és a miniszter számára is feltárja, melyek a működéshez szükséges erőforrások alsó határai. A színház és a film műfaja nagyon költséges; az egyetem speciális, gyakorlatközpontú jellegéből adódóan nem rendelkezik, nem is rendelkezhet olcsóbb fenntartású tömegszakokkal, ugyanakkor az egyetemnek is biztosítani kell hallgatóinak azokat a szolgáltatásokat, melyeket más intézmények.

M. Tóth Géza a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2014. január 24-én. A Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, producer kinevezését javasolja az egyetem rektori posztjára az államfőnek Balog Zoltán miniszter. (MTI Fotó: Kallos Bea)

Az egyetem jelenlegi rektorát, Ascher Tamást 2015 augusztusáig nevezték ki, de mivel március 3-án 65 éves lesz, előbb lejár a megbízatása. M. Tóth Gézát a miniszter javasolja és a köztársasági elnök nevezi ki.

M. Tóth Géza 2010-ig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen dolgozott, 2002-ben alapította a KEDD Animációs Stúdiót, aminek azóta is vezetője. Az itt készült filmek több mint 100 nemzetközi fesztiváldíjat nyertek, köztük a Maestro című  rövidfilm Oscar-díj jelölését. 2010 szeptemberétől a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a látványtervező MA osztály vezetőjeként dolgozik.

M. Tóth Géza Veszprémben született, 1970-ben, az Ének-Zenei Általános Iskola után a Lovassy László Gimnáziumban érettségizett. Veszprémről mindig elfogultan nyilatkozik. "Veszprémi vagyok, csak nem ott élek",  "Számomra Veszprém a legfontosabb hely a világon", fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!