Veszprém

2014.02.06. 17:00

G. Takács Mária az újságírásról

A veszprémi Zonta Klub szerdai összejövetelén G. Takács Mária újságíró tartott előadást a médiáról és a nyomtatott sajtóról a Gizella Hotelben.

Marton Attila

Előadásában az újságírói és a szerkesztőségi munka jellemzőiről, a zsurnaliszták és a szerkesztők feladatáról, a magyar sajtó állapotáról beszélt G. Takács Mária. A sajtó alapfunkciója, hogy a hatalom kontrollja legyen, ez azonban ritkán valósul meg maradéktalanul, fogalmazott az újságírónő, majd a Freedom House jelentésére utalt, amely szerint csupán 14 országban szabad teljesen a sajtó, hazánkat a részben szabad kategóriába sorolják.

G. Takács Mária a klubtagok kérdéseire válaszolva többek közt az elektronikus média térhódításáról beszélt (Fotó: Penovác Károly)

Hangsúlyozta, mindeninek alanyi joga a sajtóhoz fordulni, a hírlapírónak tett állításait azonban később már nem vonhatja vissza senki. Az újságírók feladatáról elmondta, a cikkek, tudósítások megírásához széleskörű tájékozottságra van szükség, munkája során pedig felül kell emelkednie minden újságírónak a saját politikai meggyőződésén.


Az oknyomozó riportok kapcsán megjegyezte, minden lehetséges szálat kibogozva kell feltárni a tényeket. Saját pályájának állomásait is felelevenítette: az akkor induló Veszprémi 7 Napnál kezdte a hivatásos újságírást. Az elmúlt évtizedekben országos napilapoknak, magazinoknak dolgozott. Szerkesztette a Fővárosi Tűzoltót és az Ideál életmódmagazint, most a Naplónak ír külsősként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!