Veszprém

2014.03.20. 18:45

Csáky Pál a felvidéki érdekérvényesítésről

Veszprém - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) veszprémi szervezetének márciusi vendégei közismert személyiségek voltak.

Őrsi Ágnes

A két vendég: Csáky Pál volt szlovák miniszterelnök-helyettes, a Magyar Közösség Pártja (MKP) egykori elnöke, jelenlegi elnökségi tagja, valamint Dunájszky Géza matematika- zene szakos tanár a Zobor mentéről, aki találkozón írói minőségében vett részt.

Ez alkalommal debütált a Padányi Bíró Márton Katolikus Gyakorlóiskola új elő-adója, amelyre szükség is volt, hiszen szép számmal jöttek össze az érdeklődők.

Bevezetőjében dr. Udvarhelyi Olivér elnök friss felvidéki élményeit osztotta meg: hivatalos ügy szólította Kassára, ahol az egész belvárosban nem talált egy pincért, aki magyarul kiszolgálta volna. A fiúk angolul, esetleg németül értenek ma az egyébként jelentős magyar lakossággal rendelkező városban.

Csáky Pál beszél a felvidéki magyarok életéről, nehézségeiről (Fotó: Penovác Károly)

Logikus a kérdés, a Felvidéken ilyen körülmények között hogyan érzik magukat az ott élő magyarok?

- Köszönöm, megvagyunk a gondjainkkal, problémáinkkal együtt - válaszolta Csáky Pál, aki szerint a négy határon túli nemzettest, Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja közül lelkileg, erkölcsileg talán a Felvidék áll a legrosszabbul. Az elmúlt húsz év alatt a félmilliós kisebbségből demográfiailag is elveszett mintegy százezer ember, és csökken a kohézió. A volt szlovák miniszterelnök-helyettes lelki támogatásként írja nagy sikerű könyveit, de ennél többre is vállalkozik: idén ő vezeti az MKP európai parlamenti képviselőjelölt-listáját, ami sajnos nem közös a részben magyar Most-Híd listájával. További magyar képviselőkkel kíván összefogni az anyaországból, Romá-niából, és mivel politikai múltja, nyelvtudása révén kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik, más uniós szereplők együttműködésére is számít a nemzeti kisebbségek ügyében az Európai Unióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!