Veszprém

2014.03.11. 16:46

Megalakultak a szavazatszámláló bizottságok

Veszprém – Esküt tettek az áprilisi országgyűlési választás szavazatszámláló bizottságainak tagjai kedden a városháza Kossuth termében.

Marton Attila

Dr. Mohos Gábor jegyző ismertette a bizottsági tagok feladatait, majd Porga Gyula polgármester olvasta elő az eskü szövegét. A városvezető kiemelte, a bizottság tagjainak munkája nélkül nem lehetne megülni a demokrácia ünnepét Veszprémben, majd köszönetet mondott a tagoknak, hogy vállalkoztak erre a feladatra.

Az eskütétel után a bizottságok megtartották alakuló ülésüket, amelyen megválasztották elnökeiket és alelnökeiket. Mohos Gábor érdeklődésünkre elmondta, a bizottságok kiegészülnek még a pártok által delegált tagokkal, jelenleg 11 pártnak, illetve jelölőszervezetnek van nyilvántartásba vett jelöltje. A pártok március 21-ig nevezhetik meg bizottságonként azt a két delegáltat, akiket a bizottságokba küldenek. A bizottsági tagok egyéni felkészítő képzésen vesznek részt, mellettük a jogi ismeretekkel rendelkező jegyzőkönyvvezetőket – a polgármesteri hivatal munkatársait – is képzik, s a bizottságok elnökeinek szintén több képzésen kell majd részt venniük.

Veszprémben 56 szavazókörben zajlik majd a választás áprilisban, hogy pontosan hányan dolgoznak majd a bizottságokban, március 21-én derül ki, minden bizottságnak legalább ötfősnek kell lennie. A szavazatszámláló bizottság tagjai veszprémi lakosú, választójoggal rendelkező állampolgárok lehetnek, feladatuk ellátásáért állami normatívát, bruttó húszezer forintot kapnak. A közgyűlés februárban négy évre választotta meg a szavazatszámláló bizottságok tagjait, így mandátumuk a 2018 elejéig megtartott valamennyi választáson – európai parlamenti, önkormányzati – érvényes. Az országgyűlési választáson április hatodikán hat órától 19 óráig lehet voksolni a pártok egyéni jelöltjeire és országos listáira.

)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!