Veszprém

2014.03.19. 12:28

Elindult a szociális városrehabilitáció Veszprémben

Veszprém – Ünnepélyes alapkőletétellel hivatalosan is kezdetét vette a Jutasi úti lakótelepet fejlesztő Smaragdváros elnevezésű szociális városrehabilitációs projekt.

Marton Attila

Az alapkőletétel az első olyan pillanat, amikor a nagyközönség számára is kinyílik a projekt, fogalmazott Porga Gyula polgármester, majd hozzátette, eddig a tervezőasztalokon folyt a munka, mostantól megjelennek a kivitelezők, és megkezdődik a közterületek felújítása. A programban elsőként a Jutasi úti lakótelep hat közterülete újul meg, a 25 ezer négyzetméternyi területet 175 millió forintból fejlesztik. A közterületek közül a legnagyobb a Kálvin János park lesz a maga 15 ezer négyzetméterével. A polgármester szerint nyár végére vagy ősz elejére fejeződhet be a közterületek megújítása.

Szücs István, a Vemévszer Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, több mint száz fát és több ezer cserjét telepítenek majd a közterületekre. Emellett látványos játszóelemeket is kihelyeznek, valamint megújítják a sétányokat is. Hozzátette, a felújítás után barátságosabb környezet jön létre, a munkák miatt a környéken lakóktól türelmet és megértést kért. A sajtótájékoztató végén Porga Gyula és Szücs István elhelyezték a kivitelezés megkezdését szimbolizáló időkapszulát, benne a Napló szerdai számával és a beruházás terveivel.

A Kálvin János park mellett megújul a Táborállás park, ahol burkolattal látják el a gyalogutakat. A Halle utca ötös számú épület közelében felújítják a sportpályát és a játszóterek melletti sétányokat, valamint befejezik a KRESZ-pálya felújítását. A közterületek megújítása mellett további hat elemből áll a Smaragdváros projekt. A beruházásban a Munkácsy Mihály utca 3., a Haszkovó utca 12. és 18. számú lakóépületeken energiahatékonysági korszerűsítést hajtanak végre, míg a Haszkovó utca 16. számú épületben korszerűsítik a liftrendszert.

A projekt részeként elbontják és újjáépítik a Ringató körzeti óvodát, valamint részlegesen felújítják az Erdei és a Kuckó tagóvodákat. A városi művelődési központ épületében felújítják a konyhát, valamint közösségi teret alakítanak ki. (A VMK nagyobbrészt az Agóra pályázaton elnyert forrásokból újul majd meg.) Újjáépítik a Haszkovó utcán található élelmiszerbolt melletti kispiacot. A projekt hetedik eleme az infrastrukturális beruházásokat kiegészítő, úgynevezett szoft elemek megvalósítása, ennek keretében a közösségformálást, a környezettudatosságot és a helyi foglalkoztatást javító programokat támogatnak, amelyeket a művelődési központ, a családsegítő szolgálat és a Művészetek Háza szervez. A várhatóan 2015 júniusában befejeződő, 1,2 milliárd forintos beruházás-sorozatot csaknem 100 százalékban az Európai Unió finanszírozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!