Veszprém

2014.05.21. 15:31

Százmilliók nyomában

Veszprém - Közel 300 millió forintról 276 millióra tudta csökkenteni kintlévőségeit a tavalyi évben a Bakonykarszt, a jelentős tartozás a fogyasztók öt százalékát, mintegy 10 ezer embert érint.

Szabó Péter Dániel

Mindezt Kugler Gyula vezérigazgató mondta el szerdán a Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt. közgyűlésén Veszprémben. Hozzátette, az év közben voltak időszakok amikor a 300 millió forintot is meghaladta a szolgáltatási területén 210 ezer fogyasztót ellátó cég felé fennálló tartozás.

Huszárné Bacsárdi Valéria, Harsányi István és Kugler Gyula a Bakonykarszt közgyűlésén (Fotó: Szabó Péter Dániel)



- Korlátozottak a lehetőségeink, de mindig próbálunk közösen megoldást keresni a fogyasztókkal. Ha megkeresnek minket, s egyeztetünk például a részletfizetésről, akkor nincs szükség a szolgáltatás korlátozására. Ellenkező esetben élünk a törvény adta lehetőségekkel, a vízkorlátozást követően fizetési meghagyást küldünk, illetve jogi útra tereljük az ügyet. Követeléskezelő cégekkel is együtt dolgozunk, hogy mielőbb csökkenteni tudjuk a több százmilliónyi tartozást - mondta el a Naplónak a a vezérigazgató, aki bízik abban, hogy a rezsicsökkentés révén több pénz marad a családoknál, így több juthat például az elmaradások rendezésére is.

Talabér Márta Várpalota, Porga Gyula Veszprém és Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere a közgyűlésen (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A közgyűlésen a 2014-es üzleti terv tárgyalásakor Kugler Gyula kijelentette, az idei évben komoly kihívások előtt áll a víziközmű szektor, s a Bakonykarszt Zrt. legfontosabb célja a talpon maradás lehet.  A cégre nehezedő terhek - mint a közmű adó és a rezsicsökkentés - miatt például beruházásra és fejlesztésre is 190 millió forint jut a tavalyi 428 millióval szemben. A stabil szolgáltatás mellett a kieső bevételeket a vállalkozási tevékenység erősítésével kívánjuk pótolni, ami a gyakorlatban közműépítéseket és a lejárt hitelességű mellékvízmérők cseréjét jelenti, mondta el kérdésünkre a vezérigazgató. A Bakonykarszt helyzete azért sem egyszerű, mert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tovább csökkentené a víziközmű cégek számát, az elképzelések szerint 2016-tól maximum 30 társaság működhet majd az országban (jelenleg 46-nak van érvényes működési engedélye).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!