Veszprém

2014.06.11. 14:55

Emlékhely a zsidóiskola kapuja

Veszprém - Hamarosan méltó helyen avatják fel az egykori veszprémi zsinagóga és intézményei kovácsoltvas bejárati kapuját.

Jákói Bernadett

Már csak a terepmunkálatok és a zöldövezet rendezése van hátra, és felavathatják a magyar holokauszt-emlékév alkalmából a veszprémi önkormányzat és a Veszprémi Zsidó Hitközség közös pályázatának köszönhetően az egykori zsinagóga és volt intézményeinek kovácsoltvas bejárati kapuját, a régi zsidó iskola (később II. sz. Általános Iskola) sok veszprémi által ismert műemlék kapuját.

Az 1893-as nagy cserháti tűzvész során leégett, majd újjáépített izraelita iskola bejáratát ékesítő kaput Kiss István jeles veszprémi lakatosmester alkotta 1895-ben. Egészen 1969-ig, az épület bontásáig az egykori Szabadi, majd Horthy utcai, később Bajcsy-Zsilinszky utcai iskola utca- frontján állt.

Az egykori iskola kapuja mementóként áll a régi helyszínen (Fotó: Jákói Bernadett)

A kaput 1969-ben, a bontások első fázisában kiemelték az épületből. Nem sokkal később méltatlan helyen és állapotban találtak rá veszprémi diákok Keller Antal iskolaigazgató vezetésével egy betekints-völgyi társadalmi munka alkalmával. A kaput Keller Antal felújíttatta, és az akkori Szilágyi Erzsébet Általános Iskola Vorosilov (ma Iskola) utcai bejárataként építtette be. Az Épgép dolgozói társadalmi munkában hozták rendbe, a kőművesmunkákat Simon Károly kőművesmester végezte el. Egészen addig ott állt a kapu, amíg Veszprém önkormányzata és a zsidó hitközség veszprémi mementóként a holokauszt áldozatainak helyi emlékművévé nem nyilvánította. Az emlékhelyet június végén avatják fel ünnepélyesen a Brusznyai utca zöldövezetében, nagyjából azon a helyen, ahol egykoron is állt. A kovácsoltvas kapu felújítása Dienes Attila Munkácsy-díjas szobrászművész érdeme.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!