Veszprém

2014.06.12. 15:35

Zoológiai ritkaság

Veszprém - Vizsgálja annak lehetőségét a veszprémi állatkert, hogyan telepíthetné eredeti élőhelyére az egy hónapja kelt fülesbaglyot.

Marton Attila

A madárfióka igazi zoológiai ritkaság, hiszen ebből a fokozottan védett fajból mindössze 30 tenyészpár él Magyarországon, mondta Török László, a veszprémi állatkert igazgatója. Az élőhelyre történő visszatelepítés előkészítése hosszadalmas folyamat, ugyanis az elsődleges kritérium, hogy az uhu biztonsággal tudjon visszaszokni környezetébe. Annak érdekében, hogy ezt megkönnyítsék, minimalizálnak minden emberi kontaktust a fiókával, magyarázza az igazgató.

Dr. Szekér Pál, a veszprémi állatkert állatorvosa tartja az egy hónapja kelt fülesbagolyfiókát (Fotó: veszprémi állatkert)

Az állatkertek szerepe igen sokrétű; a kikapcsolódás, az állatok bemutatása és a természetvédelemre való nevelés mellett nagy hangsúly helyeződik a fajvédelemre is. A veszprémi állatkert évek óta sikeresen vesz részt több nemzetközi tenyészprogramban, például a dzselada páviánok vagy a közönséges tapírok esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!