Veszprém

2014.09.23. 13:51

Bevetésre készek a légtér őrei

Veszprém – A NATO-ellenőrzések bizonyították, hogy a légi vezetési központ békeidőben éppúgy képes magas színvonalon ellátni feladatát, mint krízis és konfliktus idején.

Szabó Péter Dániel

Szücs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) parancsnoka mondta el mindezt a légtérellenőrzők napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen a Sziklában. A veszprémi székhelyű alakulat Jókai utcai katonai objektumában a megjelent civil repülési szakemberek és légierős katonai szervezetek képviselői, valamint a megjelent állomány előtt a parancsnok hozzátette, szeptember 23-a az MH LVIK fegyvernemi napja is egyben, hiszen 2005-ben a NATO OPEVAL ellenőrzést követően ezen a napon hirdették ki: mission capable, azaz harcra kész a központ. Ezt a minősítést három évvel később egyébként ismét kiérdemelte az alakulat személyi állománya.

Szücs József, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka az ünnepségen (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Szücs József ünnepi beszédében hangsúlyozta, a polgári élet személy- és teherszállításában ugyanúgy fontos helyet foglal el a légtér, mint a katonai védelemben. A légiforgalmi áramlásszervezés, a légtérgazdálkodás és a légi forgalmi irányítás feladatai mind a polgári, mind a katonai oldalon összehangoltan kell, hogy működjenek.

A folytatásban a parancsnok a fegyvernemi nap alkalmából kiváló munkája elismeréseként emléktárgyat adományozott Kálóczi Zsolt alezredesnek, a hadműveleti központ parancsnokának, míg a szintén díjazott  Barta Sándor alezredes, a légi irányító központ parancsnoka később veszi majd át az elismerést.

A légtérellenőrzők napja alkalmából szervezett rendezvény további, nem sajtónyilvános részében a megjelent szakemberek előadásokat hallgathattak meg olyan témákban, mint a légtér szerkezetének és az áramlási irányoknak jövőbeni változásai, a koszovói KFOR békefenntartó tapasztalatok, a légtérsértések jogi következményei, valamint a személyi mentés részletei.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!