Veszprém

2014.09.18. 18:15

Negyven éve tart a barátság Rovaniemi és Veszprém között

A város egyik legintenzívebb kapcsolata új állomásához érkezett, negyven éve történt a baráti kapcsolatfelvétel aláírása a finn Rovaniemi és a megyeszékhely között.

Balassa Gergő

Intenzív negyven év volt, tele sok tartalommal – emelte ki Némedi Lajos csütörtökön a városházán, majd utalta arra, hogy szeptember 4–5-e között Finnországban, Rovaniemiben egy ünnepség keretén belül emlékeztek meg erről a barátságról.

Az alpolgármester ezt követően röviden felelevenítette a barátság főbb elemeit.

– A gyerekek nagy örömére a Mikulás 2004 óta minden évben ellátogat Veszprémbe, melyre idén is jó esély van. 2011-ben tiszteletbeli finn konzulátus nyílt Veszprémben, 2013 szeptemberében pedig átadták a Séd partját és a Gulya-dombi parkerdőt összekötő 110 méteres Rovaniemi lépcsőt – emlékeztetett Némedi Lajos alpolgármester, aki hozzátette, ez a barátság egy igazgyöngyhöz hasonlít: minél öregebb, annál nemesebb.

– Minden korosztályt és érdeklődőt szeretettel várunk lépcsőfutásunkra szeptember 20-án, a Rovaniemi lépcsőre - invitált mindenkit Szoboszlay András.

Némedi Lajos mellett Szoboszlay András. Éltetik és fenntartják a finn és a magyar nép barátságát (Fotó: Penovác Károly)

A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület elnöke kiemelte, a tartalmas szombat délelőtti programon minden résztvevő emléklapot kap, a gyermekek pedig ezzel az emléklappal egyben egy belépőt is a Mikuláshoz, aki idén is ellátogat Veszprémbe.

Az elnök hozzátette, vasárnap a finnugor népek összetartása jegyében tüzet gyújtanak alkonyatkor, a veszprémi vár tövében található Kolostorok és kertek rendezvényterületen.

Kádár Tibor festőművész elmondta: bár Finnország nem olyan színes, mint Magyarország, a finnek ki tudják használni saját adottságaikat, érdemes azon gondolkozni, hogy ők kevésből gazdálkodva is mennyi mindent ki tudnak hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!