Veszprém

2014.12.08. 19:10

Negyed százada írta a Napló: Tízezerrel kevesebb fiatalt soroznak be

Veszprém - Jövő februárban a korábbinál mintegy 10 ezer emberrel kevesebb fiatalt hívnak be sorkatonai szolgálatra az elmúlt napokban bejelentett haderőreformmal összefüggésben.

Balassa Gergő

Keleti György ezredes a Honvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón elmondta: „a létszámcsökkentés miatt ezúttal nem tudják tartani korábbi ígéretüket, miszerint 100 nappal a behívás előtt kiküldik az előzetes értesítéseket, de erre január közepéig mindenképp sort kerítenek. A bevonulás február 26-án és 27-én lesz, a szolgálat minden bizonnyal 18 hónapig tart majd, mert a 12 hónapos sorkatonai szolgálati időt 1991-től vezetik be. Jövőre azonban várható, hogy az Országgyűlés módosítja a honvédelmi törvényt, s így előfordulhat, hogy 1990-ben már nem mindenki 18 hónapra vonul be.

2004 novemberében leszerelt az utolsó sorkatona, ezzel megszűnt a sorkatonai szolgálat Magyarországon. Fotó: wikipédia

Keleti György szólt arról is, hogy több leszerelő fiatal jelezte: korábbi munkahelye megszűnt, illetve nem kívánják foglalkoztatni őket. A Honvédelmi Minisztériumnak az az álláspontja, hogy a sorkatonákat semmiféle hátrány nem érheti, és erről az ÁBMH-val közösen jogszabályt kívánnak alkotni. Év végi kedvezmény még az is, hogy a katonák egyhavi alapilletményüknek megfelelő jutalomban részesülnek, ennek összege legkevesebb 660 forint lesz.

Keleti György kitért arra is, hogy a Honvédelmi Minisztérium mintegy 20 repülőteret ajánlott fel polgári hasznosításra. Szólt arról is, hogy a honvédelmi miniszter a parlament októberi ülésszakán hozott sarkalatos törvényekkel kapcsolatban elrendelte, hogy a katonák a szolgálati helyen politikai vagy egyéb célú társadalmi szervezetet nem alakíthatnak, azok állásfoglalásait vagy nézeteit sem szóban, sem írásban nem terjeszthetik.

A távirati iroda kérdésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta a katonai szóvivő azt az értesülést, hogy a jövő év közepén Debrecenben megszűnik a szovjet katonai repülőtér."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!