Veszprém

2015.03.18. 17:36

Hárman pályáznak a Pannon Egyetem rektorának

Hárman pályáznak a Pannon Egyetem rektorának. Az intézmény most kapott információt az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Balla Emőke

Friedler Ferenc rektor mandátuma 2015. június 30-áig tart, ekkor ér véget négyéves megbízatása. A július 1-től betöltendő rektori tisztségre a pályázatot - a korábbi gyakorlatnak megfelelően - a felsőoktatást felügyelő minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) írta ki.

A pályázati kiírás megfelelt a Pannon Egyetem Szenátusa által javasolt feltételeknek. A 2015. február 16-i határidőre három professzor küldte be pályázatát: Edelmayer András, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, Gelencsér András, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának dékánhelyettese, valamint Szalai István, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának dékánja.

- A Pannon Egyetem Szenátusa várhatóan április második felében szavaz majd arról, hogy kinek a pályázatát támogatja – mondta Friedler Ferenc. - A szenátus javaslatát az EMMI-nek küldjük meg, s az emberi erőforrások minisztere terjeszti elő a kinevezendő rektorra vonatkozó javaslatát a köztársasági elnöknek. Az új rektor a törvény értelmében három évre kap majd megbízást. Fontos, hogy az egyetem munkatársai, szervezetei megismerjék a jelölteket, hogy végül a szenátus a Pannon Egyetem hosszú távú érdekei mentén hozza meg döntését. Ezért különböző fórumokon adunk lehetőséget a jelölteknek programjaik bemutatására. A szabályzatunk értelmében a rektorválasztás folyamatát a szenátus által felkért bizottság koordinálja.A rektor feladata alapvetően megváltozik, korábban egyszemélyi vezetőként a teljes intézmény működéséért és fejlesztéséért felelt. A jövőben a rektor tevékenysége a kancellár belépésével elsősorban az akadémiai feladatokra, így az oktatásra és kutatásra korlátozódik, tette hozzá a veszprémi intézmény vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!